BiH Izdvojeno Vijesti

Višegrad: 3000 ruža za 3000 žrtava

U organizaciji Udruženja porodica nestalih osoba “Višegrad 92“ u subotu je obilježena 19. godišnjica stradanja Bošnjaka u ovom gradu.

Na mostu Mehmed paše Sokolovića organizovan je komemorativni skup gdje je odata počast svim nevino stradalim Višegrađanima te je u znak sjećanja u rijeku Drinu bačeno 3.000 ruža za 3.000 ubijenih Bošnjaka.

Na ćupriji su djeca Elma i Aida Hrustić koje su tokom potrage na jezeru Perućac tražile kosti svog djeda, pročitale recitaciju, a prisutnim porodicama obrato se predsjednik Skupštine opštine Višegrad Bilal Memišević koji je istakao kako je voda prvo čovjekovo ogledalo.

“Nama danas služi na čast što se ne stidimo gledajući sebe a nisam siguran da svi oni koji prelaze preko ove ćuprije smiju pogledati svoje lice u istoj ovoj vodi. Neka takvima svaki korak preko ove ćuprije bude kazna do dana sudnjega”, kazao je Memišević.

Nakon komemoracije, više od 1.000 članova porodica rodbine i sugrađana, na mezarju Stražište klanjalo je zajedničku dženazu namaz i obavilo ukop 16 poginulih Bošnjaka eshumiranih iz jezera Perućac i s drugih lokacija. Dženazu je predvodio goraždanski muftija Hamed ef. Efendić.

Podršku porodicama dale su i članice organizacije “Žene u crnom“ iz nekoliko gradova Srbije koje su kazale kako njihovo prisustvo predstavlja priznavanje i suočavanje sa zločinom koji je počinjen u njihovo ime, a da ih niko nije pitao.

Porodice stradalih Višegrađana u subotu su pozdravile i hapšenje generala Ratka Mladića, naglasivši kako je, po njihovom mišljenju, hapšenje izvedeno samo zbog interesa Srbije i prevazilaženja posljednje prepreke na njenom putu ka EU.

– Trebalo ga je uhapsiti mnogo ranije očekujemo da bude osuđen za genocid, ne samo u Srebrenici već i u drugim bh. gradovima, poručile su porodice.

Današnji događaj u Višegradu prošao je bez incidenata ali uz intervencije Hitne službe Sarajevo koja je u nekoliko navrata pružala pomoć osobama kojima je pozlilo. U najtežem zdravstvenom stanju je Ramiz Alić koji je na ćupriji doživio srčani udar te je transportovan u Urgentni centar Kantonalne bolnice u Goraždu. Nalazi se u komi, na intenzivnom odjelu, i u relativno stabilnom stanju.

 

Fena/Informer.ba