BiH Top Vijesti

Vitre za ovaj ramazan iznose 10, 15 i 20 KM

U posljednjih deset dana ramazana, muslimani izdvajaju sadekatul-fitr kao oblik dobrotvornog čina za siromašne. Sadekatul-fitr, također poznat kao vitre, za ovogodišnji ramazan iznosi 10, 15 i 20 KM. Ovaj čin se vrši kako bi se siromašnima omogućilo da također osjete radost Bajrama.

Prema islamskim propisima, sadekatul-fitr treba dati u posljednjih deset dana ili drugom dijelu ramazana kako bi se očistio post. Propisi također navode da određene aktivnosti, poput konzumiranja hrane, pića, duhana i spolnog odnosa, mogu narušiti post. Međutim, postoji i niz drugih aktivnosti koje, iako umanjuju vrijednost posta, ne kvare ga, kao što su laž, ogovaranje, krivokletstvo i sl.

Kemal efendija Tokmić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Bugojno, naglašava važnost izdvajanja sadekatul-fitra kako bi se očistio post. Prema hadisu Poslanika Muhammeda, a.s., post će biti primljen tek nakon što se uplati sadekatul-fitr. Izdvajanje sadekatul-fitra preporučuje se za svakog člana porodice, u skladu s financijskim mogućnostima, pri čemu se iznos prilagođava standardu dnevnog obroka ili finansijskim sredstvima pojedinca.

Iako je minimalni iznos sadekatul-fitra za ovogodišnji ramazan određen na 10 KM, 15 KM i 20 KM, ukoliko neko nije u mogućnosti da izdvoji taj iznos, nije dužan to učiniti. Važno je da se sadekatul-fitr udijeli siromašnima kako bi im se omogućilo ugodnije obilježavanje Bajrama.