Izdvojeno Svijet Vijesti

Vjerujte mi, Sarajevo je danas pobijedilo isto kao i Istanbul

Vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana osvojila je na parlamentarnim izborima blizu 50 posto glasova, ali ne i dovoljno mjesta da bi pozvala na referendum o novom ustavu, pokazali su u nedjelju unavečer preliminarni rezultati zasnovani na 99,7 posto prebrojanih glasova.

Prema ovim rezultatima, AKP je osvojila 49,9 posto glasova ili 325 zastupničkih mjesta, samo pet manje od 330, koliko je potrebno za raspisivanje referenduma o planiranom novom ustavu i manje od 331 mjesta od ukupno 550 u skupštini koliko ima u ovom sazivu.

Erdoganova stranka je prvi put stupila na vlast 2002. godine, a Turska je otada postala ekonomska sila i utjecajna država na globalnom planu, prenosi agencija Reuters.

AKP će sada morati napraviti kompromise s drugim strankama kako bi se izborila za svoj plan da izmijeni ustav napisan prije 30 godina, tokom perioda vojne vlasti.

Narod nam je poslao poruku da načinimo novi ustav, putem konsenzusa i pregovora. O novom ustavu ćemo razgovarati s opozicijskim strankama“, rekao je u nedjelju navečer Erdogan u pobjedničkom govoru svojim pristalicama, sa balkona sjedišta AKP-a u Ankari.

Osvajanje trećeg uzastopnog četverogodišnjeg mandata AKP-a kao samostalne vladajuće stranke analitičari ocjenjuju kao vrlo dobro i za ekonomiju i za razvoj demokracije u Turskoj.

Na nedjeljnim parlamentarnim izborima stranka lijevog centra Republikanska narodna stranka (CHP) osvojila je 25,9 posto glasova, dok je krajnje desničarskoj Stranci nacionalističke akcije (MHP) pripalo 13 posto glasova, čime je prešla prag od 10 posto potrebnih za ulazak u parlament.

Izborna komisija objavit će konačne rezultate glasovanja tokom narednih dana.

Na izborima je sudjelovalo 15 stranaka koje su kandidirale 7.500 svojih predstavnika, kao i 203 nezavisna kandidata za ukupno 550 zastupničkih mjesta.

Tražit ćemo konsenzus i izvan parliamenta, u medijima, NVO-ima, sa akademicima i sa svima drugima koji imaju što za reći“, kazao je Erdogan nakon objave preliminarnih rezultata.

Erdogan je prokomentirao i sve češću ulogu Turske  kao medijatora između Bliskog istoka i Zapada, te na Balkanu, rekavši da će Libanci, Sirijci i Palestinci takođe imati koristi od njegove pobjede:

Vjerujte mi, Sarajevo je danas pobijedilo isto kao i Istanbul, Beirut je pobijedio kao i Izmir, a Damask kao i Ankara; Ramallah, Nablus, Jenin, Zapadna obala i  Jerusalem pobijedili su koliko i Diyarbakir”, rekao je Erdogan.

 

Fena/Informer.ba