Region Udarno Vijesti

Vlada Hrvatske uvodi porez bankama

Vlada Hrvatske odlučila je da će bankama uvesti porez ako ne prihvate prijedlog o pomoći građanima koji su se zadužili u švajcarskim francima.

Tom odlukom hrvatska premijerka Jadranka Kosor najavljuje rat najvećim bankama u Hrvatskoj, a budući da su sve te banke u stranom vlasništvu, sukob će poprimiti i međunarodne dimenzije, javljaju hrvatski mediji.

Vlada Hrvatske odlučila se za rat s bankama jer su se one, procjenjuju ministri, krajnje podcjenjivački odnosile prema njenoj inicijativi za pomoć građanima koji su digli kredite u švacarskim francima.

Vlada traži da kurs franka za obračun mjesečnih rata stambenih kredita bude spušten na 5,8 kuna, da kamate na te kredite budu vraćene na nivo na kojem su bili kada su odobravani, a da se razlika između stvarnog i tog obračunskog kursa knjiži kao dug korisnika kredita, ali da se na nju ne obračunava kamata.

Iako još nije definisano kakav će porez biti, razmatra se porez na kamate, porez na aktivu banaka, porez na transakcije i porez na ekstra profit.

Hrvatski mediji navode da se Kosor odlučila na bespoštednu bitku s bankama jer je do izbora ostalo još samo četiri mjeseca.

 

Srna/Informer.ba