Izdvojeno Politika Vijesti

Vladajuća “šestorka” i danas bez dogovora

Lideri stranaka koje čine kolegijume oba doma Parlamentarne skupštine BiH nisu postigli dogovor o formiranju Savjeta ministara BiH ni na današnjem sastanku u Sarajevu, rekao je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.
Lagumdžija je istakao da su predsjednici SNSD-a Milorad Dodik i SDS-a Mladen Bosićpokazali fleksibilnost u razgovorima, ali da to nisu učinili lideri dva HDZ-a.“Dodik i Bosić pokušali su u odnosu na početak sastanka da idu ka rješenju”, pojasnio je Lagumdžija na konferenciji za novinare nakon što je otišao sa sastanka i dodao da je Dodik i otišao sa sastanka, a da su ostala četvorica lidera ostala da razgovaraju.

On smatra da treba raspisati vanredne izbore za nivo vlasti na nivou BiH, ukoliko u narednih 10 dana ne bude postignut dogovor.

Lagumdžija je naveo da je ponudio da u budućem Savjetu ministara BiH dva bloka dobiju po pet ministarskih mjesta od kojih jedan blok čine stranke oklupljenje oko “platforme” – SDP i SDA, a drugi ostale četiri stranke SNSD, SDS i oba HDZ-a, ali da to nisu prihvatili HDZ-ovi.

On je optužio dva HDZ-a da formiranje Savjeta ministara BiH uslovljavaju rekonstrukcijom Vlade FBiH.

SDP će učestvovati u formiranju Savjeta ministara BiH, rekao je Lagumdžija i dodao da za to postoji samo jedan uslov da se ta stranka ne može tretirati kao da predstavlja samo jedan narod.

On je najavio da je SDP, ukoliko ne bude postignut dogovor o novom Savjetu ministara BiH, spreman da se ne izjašnjava, odnosno ne bude ni za ni protiv u Parlamentarnoj skupštini BiH o tri važna zakona – o državnoj pomoći, popisu stanovništva i vojnoj imovini.

Srna/Informer.ba