BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Vladika Grigorije: Mostar je stara srpska zemlja u kojoj žive Bošnjaci i Hrvati

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije za RTRS je rekao da su sasvim legitimne ambicije srpskog naroda da živi u Mostaru, gradu koji je historijski i kulturno veoma značajan za Srbe i u kojem ima mjesta za sve.

Vladika Grigorije naglasio je da su mnogi vjerovali da neće ni biti povratka u Mostar, ali da je sjedište Eparhije zahumsko-hercegovačke i vraćeno u Mostar upravo kako bi se pokazalo da se Srbi ne odriču Mostara.

Mi ovdje ne možemo biti ni gosti ni povratnici. Mi smo ovdje svoji na svome i to je ono što daje prednost. Ovo je stara srpska zemlja u kojoj žive Bošnjaci muslimani, Hrvati katolici i u kojoj može da živi ko god hoće i u kojoj ima mjesta za sve“, rekao je vladika Grigorije za RTRS.

On je dodao “da je danas u dolini Neretve moguće živjeti lijepo, ali da je teško, te da je neophodna pomoć cjelokupne zajednice da se stvore bolji uslovi za život i da se u glavama ljudi savlada strah od toga da će se “zlo ponoviti“.

Vladika Grigorije je dodao da “Srbi u Mostaru žive i na jednoj i na drugoj strani Neretve, da u starom gradu Srbi imaju dosta svoje imovine koja je u procesu vraćanja, te gruntovno prevedene zemlje u cijeloj Hercegovini“.

Grigorije nije propustio priliku da se dotakne i mitologije naglasivši da historijski gledano, “postoji tendencija da se Srbi odgurnu sa Mediterana“.

Kao primjer za to spomenuo je Srbe u Crnoj Gori, na koje se po njegovim riječima, “vrši stravičan pritisak“.

Na kraju je vladika Grigorije spomenuo i glavni grad BiH – Sarajevo, tvrdeći da su tamo Srbi i Hrvati “marginalizovani” i da bi borbu za popravljanje njihovog položaja trebalo da vodi “intelektualna elita na kulturan način“. Prenosi Dnevni avaz.

 

Informer.ba