BiH Ekonomija Udarno Vijesti

Vlast na svoje potrobe troši desetine miliona, a nema novca za protivpožarne letjelice

Vlast BiH nije izdvojila novac za nabavku letjelica za gašenje požara, iako je desetine miliona maraka potrošila na nove automobile, dnevnice i regrese za godišnje odmore, tvrde u Centrima civilnih inicijativa.

Predstavnik ove nevladine organizacije Adis Arapović kaže za “Pres RS” da su samo za sumu koju je jedno ministarstvo izdvojilo za regrese za godišnji odmor, mogla biti nabavljena dva er traktora, koji koštaju po 2,5 miliona KM.

“Međutim, problem je i širi i dublji, jer se novac institucija troši nemilice, na sve strane i bez znanja građana koji se sami i goloruki bore protiv vatre, vode, snijega. Za to vrijeme `državnici` prebacuju odgovornost između sebe dok se loptica ne zagubi”, tvrdi Arapović.

Pomoćnik ministra odbrane BiH Mirko Okolić kaže da Oružane snage BiH posjeduju pet helikoptera, koji ne polijeću, jer je većina “ispucala” broj časova koje može da provede u vazduhu.

Pomoćnik ministra bezbjednosti BiH u sektoru za zaštitu i spašavanje Samir Agić kaže da novca za kupovinu letjelica ima, ali da nedostaje dobre volje da budu nabavljene, jer se više bavi pitanjima kome će te letjelice pripasti, nego hoće li spriječiti katastrofu.

Nezavisne/Informer.ba