Region Vijesti

Vojvodina: Poljoprivrednici prijete totalnom blokadom

Poljoprivrednici u Vojvodini mogu radikalizovati proteste tako da zatvore sve puteve i spriječe snabdijevanje gradova hljebom i mlijekom, rekao je poljoprivrednik Vladimir Njaradi iz vojvođanskog mjesta Kucure.

Njaradi je kaže da je uvjeren da bi u tom slučaju Vlada Srbije prihvatila sve zahtjeve poljoprivrednika za 48 časova.

Naš protest je nenasilan. Ne pravimo nikakve tuče, izbegavamo svađe i idemo mirnim putem. Ali postoje i druge metode – da se zatvore svi putevi i spreči snabdevanje gradova hlebom i mlekom“, rekao je Njaradi novinarima ispred zgrade Vlade Vojvodine, gdje je policija blokirala šezdestak poljoprivrednika s traktorima da bi ih onemogućila da krenu za Beograd.

On je prenio stav svojih kolega da će istrajati u svojim zahtjevima i ići do kraja, bez obzira kolikoće ih to koštati.

S Vladom se vode svakodnevni pregovori o zahtevima poljoprivrednika, ali pomaka još nema. Vlada i predsednik Srbije Boris Tadić kažu da nema para za subvencije, a mi mislimo da ima i istrajaćemo dok ne dobijemo svoje“, poručio je Njaradi.

Vojvođanski poljoprivrednici blokirali su traktorima i drugom mehanizacijom puteve u gotovo cijeloj Vojvodini stvarajući potpuni saobraćajni kolaps.

Oni su nezadovoljni zbog namjere Ministarstva poljoprivrede Srbije da subvenicije od 14.000 dinara po jednom hektaru daju samo poljoprivrednim gazdinstvima koja posjeduju do deset hektara zemlje. Isto ministarstvo je prošle godine donijelo uredbu prema kojoj se novčana subvencija daje gazdinstvima koja obrađuju do 100 hektara zemlje.

 

Srna/Informer.ba