BiH Vijesti

Vrhovni sud FBiH – Pretres okončan, izricanje presude Jankoviću zakazano za 2. decembar

Završnim riječima strana u postupku (optužbe i odbrane) danas je u Vrhovnom sudu Federacije BiH okončan pretres protiv Rajka Jankovića (1963.), bivšeg pripadnika Vojske RS, optuženog za ratni zločin protiv civila, odnosno za ubistvo jednog civila u naselju Vranjak, općina Vogošća, u augustu 1992. godine. Izricanje presude u ovom predmetu zakazano je za 2. decembar.

Prije iznošenju završnih riječi Apelaciono vijeće je, nakon razmatranja prijedloga odbrane za balističko vještačenje, donijelo odluku kojom je taj prijedlog odbijen kao nepotreban, a što će šire biti obrazloženo u presudi.

Zastupnica optužbe, federalna tužiteljica Jasna Pećanac kazala je kako ostaje pri navodima iz završnih riječi iz ranija dva prvostepena postupka vođena u Kantonalnom sudu Sarajevo, a u kojima je Janković oglašen krivim za ratni zločin protiv civila i osuđen na zatvorske kazne.

Optužba smatra kako je prema preuzetim dokazima – vještačenjima i iskazima svjedoka, kao i materijalnim dokazima nesporno da je optuženi u inkriminirano vrijeme i na način opisan u optužnici počinio spomenuto krivično djelo.

 

Fena/Informer.ba