Region Vijesti

Vučić: Od uspjeha inicijative Otvoreni Balkan ovise mir i stabilnost u regiji

Predsjednik Srbije, kazao je danas u Beogradu, da od uspjeha inicijative Otvoreni Balkan zavisi ekonomska budućnost članica te inicijative, ali i to koliko će biti učvršćeni mir i stabilnost u regiji.

“Nikada nije bilo ni više pozornosti ni energije usmjerene na uspjeh ovog projekta”, rekao je Vučić u Beogradu na otvaranju Summita lidera Otvorenog Balkana, inicijative u kojoj su pored Srbije i Albanija i Sjeverna Makedonija.

Summitu predsjedavaju i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Edi Rama i Dimitar Kovačevski, a prisutni su premijer Crne Gore Dritan Abazović, predsjedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto i njegov turski kolega Mevlüt Çavuşoğlu.

Vučić je istaknuo da je uspjeh Otvorenog Balkana i to što su Albanija i Sjeverna Makedonija započele pregovore o pristupanju Europskoj uniji.

“Uspjeh ove inicijative nije mali, ali možemo brže, snažnije i bolje”, istaknuo je Vučić, prenosi Beta.

Naveo je da je poslije uspostavljanja “zelenog koridora” za brži promet prehrambenih proizvoda rast u razmjeni te robe između članica inicijative bio 17 posto.

“Radimo na tome da dodatno smanjimo vrijeme čekanja na granicama”, kazao je Vučić i najavio da će danas biti potpisani dokumenti koji će osigurati višu razinu ekonomske suradnje u okviru Otvorenog Balkana.

 

Fena/Informer.ba