Region Vijesti

Vučurević: Izručenje Hrvatskoj je sigurna smrt

Ratni načelnik opštine Trebinje Božidar Vučurević (75), koji u Beogradu nakon puštanja iz pritvora čeka odluku suda o ekstradiciji po zahtjevima Hrvatske i BiH, izjavio je da bi njegovo izručenje Hrvatskoj značilo njegovu sigurnu smrt.

Ako Srbija odluči da me izruči, neka to bude BiH. Tamo ću bar imati šansu za fer suđenje“, rekao je Vučurević za beogradske “Večernje novosti”.

Vučurević je istakao kako bi da je postojao bilo kakav osnov da ga terete za bombardovanje Dubrovnika i progon nesrpskog stanovništva, odavno odgovarao pred Haškim tribunalom, koji ga je još 2002. godine detaljno ispitivao o tim slučajevima.

Za šestomjesečni rat u Dubrovniku, pred Haškim sudom odgovarali su admiral Miodrag Jokić i general-pukovnik Pavle Strugar, koji su za to dobili dugogodišnje robije. Crna Gora se izvinila Hrvatskoj, čime je konačno i potvrđeno da nisam imao nikakvu komandnu odgovornost kao predsjednik pogranične opštine“, rekao je Vučurević.

On je naveo da posjeduje dokumentaciju iz koje se vidi da je molio vojne vlasti da se poštede civili, kao i dokument u kome ga savezni Sekretar za narodnu odbranu iz Beograda obavještava “da se ne miješa u njihovu stvar“.

Optužbe za protjerivanje stanovništva Vučurević takođe smatra ništavnim. “Za vrijeme rata kod nas (u Trebinju) nije zapaljen nijedan hrvatski i muslimanski kokošinjac, a da ne govorimo o kući ili nasilnom protjerivanju nekoga”, rekao je Vučurević.

Vučurević je početkom aprila uhapšen na graničnom prelazu Karakaj između Zvornika i Malog Zvornika, na osnovu međunarodne potjernice Hrvatske, koja ga tereti za granatiranje Dubrovnika. Osim Hrvatske, njegovo izručenje naknadno je zatražila i BiH. On je prošlog petka pušten iz Okružnog zatvora u Beogradu, da se brani sa slobode.

Sud još nije odlučio o molbama za njegovo izručenje Hrvatskoj i BiH, jer je istražni sudija 26. maja zatražio dodatnu dokumentaciju od obje države, a kao krajnji rok za dostavu dokumentacije određen je 26. jun.

 

Srna/Informer.ba