Izdvojeno Region Vijesti

Vukčević:Hag se neće “smiriti” dok ne uhapsimo Hadžića

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je Srbija hapšenjem i izručenjem Ratka Mladića završila veliki posao, ali da Haški tribunal neće odustati dok ne bude uhapšen i Goran Hadžić.

“Završili smo veliki posao, ali još je jedno ime na našoj listi. Haag neće odustati od zatvaranja kompletne priče o saradnji Srbije s Tribunalom. Goran Hadžić ostao je na slobodi. Nisu to novi pritisci, to je stari zahtjev. Serge Brammertz mi je, čestitajući još na Brionima, rekao da sada mora pisati novi izvještaj Ujedinjenim nacijama”, rekao je Vukčević za današnju “Politiku”.

On je naglasio da je uspješnosti lociranja i hapšenja Mladića sigurno doprinijelo baš to što se akcija odvijala daleko od očiju javnosti. “Zanimljivo je da poslije uspješne operacije dolaze i teorije zavjere koje su pratile i Karadžićevo hapšenje. Rusi su ga doveli, radio je na građevini, inscenirano je hapšenje… To je rezultat strpljivog i profesionalnog rada Akcionog tima i službi sigurnosti”, naveo je Vukčević.

Na pitanje kako komentira činjenicu da su vijest o hapšenju Mladića prvi objavili hrvatski mediji, tužilac za ratne zločine je rekao:

“To mi vrijeđa sujetu, zato što je objavljeno i prije nego što sam ja imao potvrdu.”

Vukčević je ponovio da će tužilaštvo istražiti ko je sve pomagao Mladiću u skrivanju, “pogotovo one za koje se sumnja da su to radili u strukturama vlasti”.

Povodom tužbe Mladićeve porodice za vraćanje novca koji je oduzet prilikom jednog od pretresa njihove kuće, pod obrazloženjem da je bio namijenjen pomaganju skrivanja haškog optuženika, Vukčević je rekao da “pomaganje članu uže familije nije krivično djelo”.

“Sada je očigledno da je porodica pomagala Mladiću u skrivanju pošto je lociran u kući svog bliskog rođaka. Sud će odlučiti o eventualnom vraćanju oduzetog novca, s tim da je u toku pretkrivični postupak protiv određenog broja osoba s teritorije Srbije za učešće u ubijanju ratnih zarobljenika u Srebrenici”, naveo je on.

 

Informer.ba