Izdvojeno Svijet Vijesti

Vulkan na Islandu i dalje izbacuje pepeo

Islandski vulkan Grimsvoetn koji je eruptirao u subotu nastavio je u ponedjeljak ujutro da izbacuje puno pepela koji pada na veliki dio otoka i koji je stigao do prijestoinice Reykjavik, 400 kilometara od kratera, saopćile su meteorološke službe.

Grimsvoetn je još aktivan, iako je snaga erupcije nešto manja“, izjavio je za agenciju AFP geofizičar Einar Kjartansson iz Islandskog meteorološkog instituta.

On je ocijenio da bi erupcija mogla trajati “sedmicu ili dvije”, ali je naglasio da je nemoguće” realno predvidjeti njeno trajanje.

Stručnjaci proriču da će se pepeo usmjeriti prema Evropi kasnije u toku sedmice, ali je to samo mogućnost“, dodao je Kjartansson.

Posljednje erupcije Grimsvoetna, najaktivnijeg vulkana na Islandu, bile su kratke. Erupcija koja je počela u subotu bila je vrlo jaka, a oblak pepela se digao na visinu od dvadesetak kilometara, da bi u nedjelju pao i oscilirao između 10 i 15 kilometara.

Islandski meteorolozi su izjavili da vjetrovi na visinama tjeraju pepeo prema sjeveru, dok ovi bliže zemlji otpuhuju pepeo prema jugu i jugozapadu, predstavljaući manju prijetnju za zračni prostor.

 

Fena/Informer.ba