BiH Udarno Vijesti

Wikileaks depeše: Čavić tvrdio da će preuzeti SDS

U razgovoru sa Judit Cefkin, tadašnjim zamjenikom američkog ambasadora u BiH, Dragan Čavić, bivši predsjednik RS i aktuelni lider Demokratske partije, najavio je da će preuzeti ili reformisati SDS.

Ovo se navodi u depeši od 10. decembra 2008. godine, koju je tadašnji američki amabasador u BiH Čarls Ingliš uputio centrali u Vašingtonu, a koju je objavio internet sajt Vikiliks. Cefkinova je u odvojenim susretima 2. i 3. decembra 2008. godine u Banjaluci razgovarala sa nizom vodećih političara RS.

Dalje se navodi da je Čavić rekao da će biti teško skloniti Mladena Bosića, predsjednika SDS-a, sa čela te partije. Što se tiče opcije pokretanja nove stranke, Čavić je objasnio da će odlučujući faktor biti da li može ubijediti bilo kojeg poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS da mu se pridruži.

Branislav Borenović, visoki funkcioner PDP-a, rekao je da uprkos opadanju podrške Bosiću vjeruje da su samo dva do tri poslanika SDS-a spremna da napuste stranku i pređu kod Čavića, dok ostali članovi, koji su protiv Bosića, kalkulišu svoje šanse da ponovo budu izabrani u 2010. godini ukoliko zamijene stranke.

Borenović je objasnio Cefkinovoj da je Mladen Ivanić, lider PDP-a, veoma razočaran što mora doći do raskida sa SNSD-om i naglasio da će sljedeće dvije godine biti veoma teške za PDP ukoliko dođe do tog raskida.

Rajko Kuzmanović, tadašnji predsjednik RS, rekao je Cefkinovoj da Milorad Dodik, lider SNSD-a i tadašnji premijer RS, nije nacionalista ili autokrata, već je jednostavno pogrešno shvaćen, te da RS želi samo ono što joj pripada po Dejtonu. Kuzmanović i Igor Radojičić, tadašnji i aktuelni predsjednik Narodne skupštine RS, rekli su Cefkinovoj da je najbrže rješenje pitanja Brčkog donošenje zakona baziranog na prudskom sporazumu. U zaključku depeše se navodi da Dodik još zauzima jaku poziciju kao što je to i ranije bilo, te da njegova partija i narod RS snažno stoje iza njega. Prenose Nezavisne novine.

 

Informer.ba