Izdvojeno Politika Vijesti

WikiLeaks: Kebo cinkario Tihića

Mirsad Kebo cinkario je svog šefa, predsjednika SDA Sulejmana Tihića Amerikancima, otkrivaju depeše koje je objavila internet-stranica Wikileaks. Kebo je tada bio zamjenik predsjednika Federacije, a s Amerikancima je razgovarao krajem 2009. i otkrio im nimalo lijepo ljudsko i političko ponašanje svog šefa.

Na jednom sastanku predsjednika SDA i HDZ-a BiH, prenio je Kebo, Tihić je izvrijeđao predsjednika HDZ-a Dragana Čovića.

Kebo nam je kazao da je Tihić, nakon što je osigurao podršku od znatno manjeg HDZ-a 1990 i Hrvatske stranke prava (HSP) za svoje buduće političke aktivnosti, napustio ovaj sastanak odlučan da pokaže zube Čoviću” – navodi se u depeši.

Nakon ovog sastanka Tihić je dao naređenje tadašnjem federalnom premijeru Mustafi Mujezinoviću da za upražnjene pozicije u FBiH predloži kandidate “koji nisu po Čovićevom ukusu”, što je dodatno zaoštrilo političku situaciju i unijelo razdor u vladajuću koaliciju u FBiH.

Inače, znatan broj depeša koje su nastajale u prethodne dvije godine bavi se upravo lošim odnosima SDA i HDZ-a, koji su tada činili okosnicu vlasti u Federaciji, kao i time kako je tu situaciju koristio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Prenosi Dnevni Avaz.

Sve veća pukotina u odnosima Tihića i Čovića poslužila je Dodikovim ciljevima da razjedini Bošnjake i Hrvate, što će, kako se on nada, pojačati njegovu tezu da je RS bolji entitet” – navodi se u jednoj od depeša te ističe da su Tihić i Čović jedva komunicirali.

Informer.ba