BiH Politika Vijesti

WikiLeaks: Rusija bila protiv “butmirskog paketa reformi”

Vlada Rusije ne podržava butmirski paket reformi i tvrdi da je ova inicijativa SAD i EU naljutila Republiku Srpsku i Hrvate, izazivajući ih da traže više entitetskih prava, dok Bošnjaci blokiraju ispunjavanje pet plus dva ciljeva i uslova, piše u depeši „Angažovanje Rusije u budućnosti Bosne“ američki ambasador u Rusiji John Beyrle.Ova depeša američkoj administraciji poslata je iz Ambasade SAD u Moskvi 15. februara 2010. godine, a objavio je sajt “WikiLeaks”, prenosi “Glas Srpske”.

Dok zvaničnici ruske vlade dijele naš cilj u vezi sa BiH, odnosno da je stabilna i integrisana u Evropu, oni istovremeno sve više pozivaju na zatvaranje OHR-a, ocjenjujući da su entiteti skoro ispunili pet plus dva ciljeva i uslova koje je zadao Savjet za primjenu mira /PIK/”, navodi se u depeši.

Dodaje se da je Vlada Rusije saglasna da BiH trebaju ustavne reforme koje su u skladu sa propalim “aprilskim paketom“, ali i da Rusija nije saglasna sa tim da je neophodan spoljni pritisak. “Ruska Vlada bi više voljela da ustavne promjene dođu na red poslije zatvaranja OHR-a“, napisao je američki diplomata iz Moskve.

U istoj depeši se navodi i da su ruski stručnjaci, koji umanjuju uticaj ruske Vlade na RS, rekli ambasadoru SAD da angažovanje Rusije u odnosima sa premijerom RS Miloradom Dodikom ima za cilj održavanje uloge Rusije u regionu.

Rusija nije nepopustljiva u svom protivljenju članstvu BiH u EU i NATO, a ministar spoljnih poslova Lavrov izjavljuje da je to stvar same Bosne. Vlada Rusije, međutim, insistira da članstvo BiH u EU i NATO ne stvori nove barijere između ove dvije zemlje, prvenstveno za vize i trgovinska ograničenja“, ističe se u depeši.

U depeši se pominje i novi ruski predstavnik u Upravnom odboru PIK-a Pjotr Ivantsov koji je, prema riječima ambasadora SAD, optužio SAD i EU da su “butmirskim paketom” potkopali dogovor u BiH i da preusmjeravaju pažnju na završetak reformi.

Američki ambasador u Rusiji John Beyrle u dijelu depeše govori da je “pravi uticaj Rusije na RS i Dodika teško procijeniti”. “Zvaničnici Vlade Rusije brane Dodika, ali su nevoljni da primijene pritisak na njega za bilo kakav ustupak. Zvaničnik Rusije u kancelariji u BiH Ivan Gorbunov je 29. januara branio Dodika da je konstruktivan više nego ijedan bošnjački lider od Dejtona do danas“, navodi se u depeši.

Srna/Informer.ba