Izdvojeno Politika Vijesti

WikiLeaks: Tadić igra dvostruku igru u BiH!

Vašington sumnja da predsjednik Srbije Boris Tadić igra dvostruku igru u Bosni i Hercegovini podržavajući jedinstvo države u izjavama, ali i pružajući podršku secesionističkim aktivnostima RS, navodi se novim tajnim depešama američkih vlasti koje su objavljene na internet-stranici WikiLeaks.

”Računajući da bi secesija vodila nestabilnosti i negativnim ekonomskim posljedicama, Tadić je spreman upotrijebiti svoj lični i diplomatski pritisak da zadrži Dodika, ali do određene tačke” – napisao je u depeši iz januara 2009. godine bivši američki ambasador u Beogradu  Cameron Munter.

Analiza politike

Riječ je o dokumentu koji podrobno analizira politiku Borisa Tadića u BiH, a koji su zajednički uradile ambasade u Sarajevu i Beogradu, pod naslovom “Srbija ne raspiruje nestabilnost u BiH”.

Iako se, u opisu, na Tadića gleda blagonaklono, uz navođenje napretka u odnosu na politiku Vojislava Koštunice, koji je “jače podržavao Dodika”, Sjedinjene Države izražavaju određenu rezervu. Navodi se stav nekih analitičara i američkih izvora da “Tadić neće podržati odvajanje RS u narednih nekoliko godina”.

”Vjerovatnije je da će se držati Dejtona, osim ako dođe do rapidnog pogoršanja uvjeta života koje bi naškodilo Srbima u BiH i signala iz Brisela da je evropska perspektiva značajno narušena” – piše u depeši iz januara 2009.

No, drugi dokument iz juna te godine pokazuje da su Amerikanci još više počeli sumnjati u Tadića.

Riječ je o depeši koja govori o posjeti visokog predstavnika Valentina Inzka Beogradu, u kojoj je od Tadića i drugih visokih funkcionera tražio podršku za reforme u BiH i jačanje državnih institucija. Navodi se da je Tadić ponovio stav o teritorijalnom integritetu BiH.

Državnička slika

” Skeptični smo da tu ima više od samih riječi. Bilo bi poželjno da Tadić javno podrži i prihvati inicijativu za ustavnu reformu koju podržavaju SAD i istovremeno, javno i otvoreno, poruči Dodiku da je Beograd spreman podržati teritorijalni integritet RS (kao što je to učini Biden), ali ne i pokušaje RS da blokira ustavnu reformu” – navodi Munter u povjerljivom dokumentu.

Kako ističe, Tadić previše oklijeva da dotakne “teška pitanja” za koja misli da bi povećala reakciju radikala u Srbiji.

” On bi trebao znati da će SAD svaki njegov korak u tom smjeru prepoznati i njegova državnička slika bit će ojačana’‘ – navodi se u depeši.

Prema zaključku ambasadora Muntera, Tadićeva politika je napredak u odnosu na Koštunicu.

”Ali, institucionalno Srbija pokušava zadržati oba puta: podržavanje Dejtona i teritorijalnog integriteta BiH i davanje kredibiliteta, pa, ako se mora, i indirektno Dodikovoj opasnoj retorici” – kaže se u depeši.

Jeremić: Nemojte šiziti zbog Dodika i referenduma

Prema objavljenim depešama, Beograd je Amerikancima pokušavao umanjiti značaj postupaka Milorada Dodika, predstavljajući ga “običnim političarom, a ne nacionalistom”.

Vuk Jeremić, šef diplomatije, prema depeši iz februara 2010. godine, na sastanku s aktuelnom ambasadoricom u Beogradu Mary Warlick poručio je da “Amerikanci ne šize zbog Dodika”.

” Nemojte šiziti zbog referenduma, nije tu riječ o secesiji, već samo ide u smjeru afirmacije statusa entiteta’‘ – rekao je Jeremić.

No, u drugim depešama upozorava se da Tadić i Beograd, iako govore o poštivanju BiH, mnogo više pažnje posvećuju odnosima sa RS nego s državom.

”Naši diplomatski kontakti kažu da su odnosi Tadića i Dodika bacili u stranu Ambasadu BiH u Beogradu i dali utisak da Tadić de facto priznaje nezavisnost RS. Srpski zvaničnici tvrdili su da je tako zbog teške koordinacije sa Sarajevom, ali je jasno da to stalno izaziva probleme’‘ – kažu Amerikanci u depeši iz januara 2009. godine.

Lajčak: Dodik ne može ušutjeti na Silajdžićeve provokacije

Depeša u kojoj se opisuje Tadićeva uloga spominje i nekoliko zanimljivih stavova Miroslava Lajčaka, koji je tada još bio ministar vanjskih poslova Slovačke. Lajčak je Tadića hvalio Amerikancima, tvrdeći da se “Dodik razočaran vraćao iz Beograda”.

”Lajčak je tvrdio da je pravi problem Haris Silajdžić, a da Dodik stvari čini još gorim samo zato što ne može ušutjeti na Silajdžićeve provokacije” – navodi se u američkoj tajnoj depeši.

Spasojević: Silajdžić je poput Šešelja

Jeremić je, prema dokumentu iz februara prošle godine, Amerikance upoznao s pripremom Deklaracije o Srebrenici, navodeći da je Silajdžić već tada “podržavao taj gest”, a da mu se Dodik protivio.

Inače, u objavljenim depešama Sjedinjene Države portretiraju Silajdžića u negativnom stavu, često navodeći kako drugi izvori opisuju njegove poteze.

Ambasador Munter u jednoj od depeša poslanih u Vašington napisao je i poruku državnog sekretara u Ministarstvu odbrane Srbije Dušana Spasojevića, koji je Stuart Jonesu, bivšem zamjeniku pomoćnika državnog sekretara SAD, rekao da je “Silajdžić sličan haškom optuženiku Vojislavu Šešelju, jer obojica imaju politiku usmjerenu unazad”.

Inzkova “šarmerska ofanziva”

Depeša koja govori o posjeti Inzka Beogradu navodi da se radilo o relativno neuspješnoj posjeti, koja je opisana kao “šarmerska ofanziva”. Inzko je, naime, Srbijance pokušao odobrovoljiti podsjećajući na njegov boravak u Beogradu ranijih godina.

No, komentirajući to, ambasador Munter navodi da takav nastup ne može imati uspjeha, imajući u vidu da “koliko god Inzko pokazao simpatije prema Srbiji, to neće vrijediti za njegov ured”, piše Dnevni avaz.

 

Informer.ba