Region Udarno Vijesti

WikiLeaks: Tuđman tražio još 1992. da Zapad bombarduje Srbe

Franjo Tuđman, bivši i prvi hrvatski predsjednik, još 1992. želio je da Srbi budu bombardovani, navedeno je u depeši iz Zagreba od 30. novembra 1992. godine koju je objavio interent sajt Vikiliks.

Tuđman je smatrao da srpska vojna industrija ima kapacitet da napravi rakete sa navođenjem, te da “Zapad treba da krene u selektivne napade srpskih vojnih postrojenja”.

Tuđman je krajem novembra pomenute godine prenio američkom senatoru Danijelu Patriku Mojnihanu da se Srbi uzdaju u pomoć pravoslavne ruske braće.

Srbi se hvale svojom vojnom moći i mogućnošću da prave rakete sa navođenjem”, naveo je Tuđman razloge zašto treba da bude krenuto u napade na Srbe. U razgovoru sa Mojnihanom istakao je da bi Zapad tako “pojačao protivljenje Miloševiću kod kuće“.

Naveo je da je bio u Sarajevu, gdje je, kako je ocijenio, “situacija teška”. Zanimljivo je da je Tuđman tada Mojnihanu rekao da su procjene Alije Izetbegovića da su srpske snage ubile 128.000 ljudi i silovale 30.000 djevojčica i žena – pretjerane.

U depeši iz Ljubljane iz 2007. jedan od mogućih kandidata za novog reisa, slovenački muftija i profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, Nedžad Grabus, prijavio je bivšeg slovenačkog muftiju Osmana Đogića kod bivšeg američkog ambasadora u Ljubljani, tvrdeći da je Đogić islamski ekstremista, a sve s namjerom da CIA odvede Đogića u Gvantanamo Bej, kako bi se novi muftija Grabus oslobodio konkurencije.

Između ostalog, u depeši je navedeno kako muftija Grabus ne skriva velike ambicije za najviše funkcije u islamskim zajednicama u BiH i Sloveniji i da se čini vjerovatno da je muftija Grabus spreman preuzeti višu vodeću ulogu u IZ BiH.

 

Nezavisne/Informer.ba