Svijet Vijesti

William Hague: Euro je zgrada u plamenu iz koje nema izlaza

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je danas da je euro “zgrada u plamenu iz koje nema izlaza” za neke zemlje koje su prešle na zajedničku evropsku valutu.

Hague je prvi put upotrebio ovaj izraz kao lider konzervativaca 1998. godine, a sada je u intrevjuu magazinu “Spectator” rekao da je bio u pravu.

Hague, koji je svojevremeno vodio kampanju “Zadržimo funtu”, rekao je da Evropa sada mora da rješava posljedice odluke o stvaranju zajedničke valute.

Akcije britanskih banaka oslabile su nakon što je Vlada u Londonu saopštila da će se oduprijeti uvođenju poreza na finansijske transakcije u EU, kao što je predložila Evropska komisija.

Ovaj porez trebalo bi da donese godišnji prihod od 57 milijardi eura u kasu EU, a njegova primjena planirana je za početak 2014. godine.

Bila je ludost napraviti ovakav sistem. Vijekovima će ostati zapisano da je ovo bio ključni istorijski trenutak kolektivne ludosti. Ali situacija je takva i moramo da je rješavamo“, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova.

Hague je dodao da je “opisao euro kao zgradu u plamenu iz koje nema izlaza” i da se “pokazalo da je u pravu kada je riječ o određenim zemljama“.

Možda je poređenje prejako, ali uz euro nisu napravljeni izlazi, pa je veoma teško napustiti ga“, dodao je britanski zvaničnik.

Hague je ocijenio da EU ima “previše moći” i da pojedina ovlaštenja treba da budu vraćena Britaniji. On je dodao da sve što ovim povodom bude uradila koaliciona britanska Vlada treba da bude rezultat dogovora Konzervativne stranke i Liberalno demokratske stranke.

Hagueov intervju objavljen je nakon što je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso održao govor u kojem je zatražio strpljenje u rješavanju dužničke krize u Grčkoj.

Barroso je naglasio da će Grčka ostati dio eurozone i da je moguće i neophodno da se prevaziđe “do sada najveći izazov” za EU.

 

Srna/Informer.ba