BiH Vijesti

Za­dru­ga pro­pa­la, ukradeno vi­še od 50.000 ma­ra­ka

Već ne­ko vri­je­me proi­zvo­đa­či mli­je­ka iz sa­ra­jev­ske opći­ne Cen­tar ne­ma­ju gdje i ko­me pro­da­ti mli­je­ko, jer je Ze­mljo­ra­dni­čka za­dru­ga Cen­tar pres­ta­la sa ra­dom. Ni­ko ne zna zbog če­ga i ka­ko je Za­dru­ga do­šla u ta­kvo sta­nje, ali os­ta­la su du­go­va­nja pre­ma sko­ro svim proi­zvo­đa­či­ma sa ovih pros­to­ra.

Ogor­če­ni si­tu­aci­jom

Ja sam mje­se­ci­ma upo­zo­ra­vao da se u Za­dru­zi vrši plja­čka. Nes­ta­ju na­še pa­re, pa čak i one ko­je smo da­li za čla­na­ri­nu. Ja sam lo­bi­rao po Re­pu­bli­ci Srpskoj da nam se pri­klju­či što ve­ći broj sto­ča­ra i ze­mljo­ra­dni­ka ka­ko bi sta­li na no­ge i bi­li kon­ku­ren­tni na trži­šu. I oni su pla­ća­li po 50 KM čla­na­ri­nu, a on­da ka­da je sku­plje­no 6.500 KM sve je nes­ta­lo. S ob­zi­rom da mi kao po­je­din­ci ni­smo mo­gli ni­šta na­pra­vi­ti ja sam li­čno kon­ta­kti­rao Kan­to­nal­nu upra­vu za in­spe­kcij­ske po­slo­ve oda­kle mi je na­lo­že­no da se kon­ta­kti­ra MUP “– pri­ča je­dan od na­jus­pje­šni­jih far­me­ra Opći­ne Cen­tar i Kan­to­na Sa­ra­je­vo Me­ho Mu­ha­re­mo­vić.

Far­me­ri su ogor­če­ni si­tu­aci­jom u ko­joj su se na­šli jer su mje­se­ci­ma ispo­ru­či­va­li mli­je­ko Za­dru­zi oda­kle je da­lje tran­spor­to­va­no u “Mil­kos“, ali no­vac ni­ka­da ni­su do­bi­li. Du­go­va­nja pre­ma far­me­ri­ma izno­se i po ne­ko­li­ko hi­lja­da KM.

Od ma­ja 2010. go­di­ne u Za­dru­zi su po dva čo­vje­ka bi­la pri­jav­lje­na kao di­re­kto­ri, obav­lja­li su tu fun­kci­ju, pri­ma­li pla­će i pla­ća­ni su im do­pri­no­si. I ta­da smo se pi­ta­li ka­ko na če­lu Za­dru­ge mo­že bi­ti po­lu­pi­smen čo­vjek, ali ni­ko ni­šta ni­je po­du­zi­mao “- is­ta­kao je Mu­ha­re­mo­vić i do­dao da se pre­tpos­tav­lja ka­ko je od mli­je­ka nes­ta­lo vi­še od 50.000 KM.

Ako se u što sko­ri­jem ro­ku ne po­kre­ne re­vi­zi­ja i ana­li­za ra­da Za­dru­ge mi smo svje­sni da će ta­mo os­ta­ti za­ko­pa­ne na­še pa­re“, za­klju­čio je naj­bo­lji far­mer u Opći­ni Cen­tar za 2010. go­di­nu.

U Opći­ni su svje­sni si­tu­aci­je u ko­joj se na­la­ze far­me­ri na ovom po­dru­čju. Nji­ho­va že­lja da im se po­mo­gne pri­je če­ti­ri go­di­ne je nai­šla na odo­bra­va­nje sta­no­vni­ka ovih di­je­lo­va Sa­ra­je­va ko­ji ži­ve is­klju­či­vo od svo­ga ra­da. Ta­da je Opći­na Cen­tar ulo­ži­la 400.000 KM za gra­dnju sa­vre­me­nog obje­kta na mjes­tu gdje je ne­ka­da bi­la ško­la u Na­ho­re­vu.

U ovaj pro­jekt je i Mi­nis­tar­stvo pri­vre­de Kan­to­na Sa­ra­je­vo ulo­ži­lo 100.000 KM, a sve s ci­ljem oživ­lja­va­nja i po­ti­ca­nja po­ljo­pri­vre­dne proi­zvo­dnje, ra­zvo­ja se­os­kog i pla­ni­nar­skog tu­ri­zma i etno za­na­ta, te no­vo­ga za­poš­lja­va­nja u Opći­ni Cen­tar či­ji se ve­li­ki dio na­la­zi u ru­ral­nom po­dru­čju.

Upi­ra­nje prstom

U ovom obje­ktu je bi­lo pla­ni­ra­no otva­ra­nje po­ljo­pri­vre­dne apo­te­ke, za­tim pros­to­ri­ja za ot­kup mli­je­ka, pre­ra­du lje­ko­vi­tog bi­lja, kan­ce­la­ri­je, bi­fe, sa­le za sas­tan­ke i edu­ka­ti­vne pro­gra­me.

Bi­la nam je že­lja iza­ći usu­sret po­ljo­pri­vred­bnim proi­zvo­đa­či­ma, jer za­is­ta ra­zu­mi­je­mo nji­ho­ve po­tre­be i pro­ble­me s ko­jim se su­oča­va­ju ka­da su proi­zvo­dnja i pla­sman nji­ho­vih proi­zvo­da u pi­ta­nju. Ulo­ži­li smo no­vac u pro­jekt ko­ji je imao svoj cilj, ali taj cilj ni­ka­da ni­je pos­ti­gnut. S ob­zi­rom da smo evi­den­ti­ra­li ka­ko Za­dru­ga ni­je ispu­ni­la na­ša oče­ki­va­nja ovih da­na će­mo odlu­či­ti o nje­noj su­dbi­ni. Pre­pus­ti­li smo po­ljo­pri­vre­dni­ci­ma sa ovih po­dru­čja da iza­be­ru i Upra­vni odbor i di­re­kto­ra sma­tra­ju­ći ka­ko oni naj­bo­lje zna­ju ko će nji­ho­vim zah­tje­vi­ma mo­ći od­go­vo­ri­ti, ali smo se pre­va­ri­li. Ne mo­že­mo ni­ko­ga ime­no­va­ti za pro­pus­te ni­ti u kriv­ce upi­ra­ti prstom dok se ne do­ka­že ko je za­ka­zao. Me­đu­tim, oči­to je ka­ko je Za­dru­ga sa­mo ne­ga­ti­vno uti­ca­la i na me­đu­ljud­ske odno­se i na po­slo­va­nje po­ljo­pri­vre­dni­ka sa ovog po­dru­čja, ta­ko da je, ja mi­slim, naj­bo­lje sta­vi­ti ta­čku na njen rad”, re­kao je Dže­vad Be­ći­re­vić, na­čel­nik Opći­ne Cen­tar na­gla­ša­va­ju­ći da će se ovih da­na ura­di­ti re­vi­zi­ja po­slo­va­nja Ze­mljo­ra­dni­čke za­dru­ge Cen­tar.

Ka­da sa­mo pra­vi­li objekt vo­di­li smo ra­ču­na da bu­de mul­ti­fun­kci­ona­lan ka­ko bi za­do­vo­lja­vao mno­ge po­tre­be. Ozbi­ljno ra­zmiš­lja­mo o to­me da uga­si­mo Ze­mljo­ra­dni­čku za­dru­gu, te da na to­me mjes­tu na­pra­vi­mo Dom za odvi­ja­nje ško­le u pri­ro­di. Ovaj objekt u sva­kom smi­slu od­go­va­ra toj na­mje­ni, od svo­ga iz­gle­da, ka­pa­ci­te­ta, pa do po­lo­ža­ja. Ve­li­ki je broj dje­ce ko­ja ži­ve u Sa­ra­je­vu, u na­šoj Opći­ni, a ni­ka­da ni­su ima­li pri­li­ku vi­dje­ti do­ma­će ži­vo­ti­nje. E, sa­da će­mo im stvo­ri­ti uslo­ve da se upo­zna­ju sa ze­mljom, pče­lar­stvom, ru­ko­tvo­ri­na­ma i svim os­ta­lim što se mo­že vi­dje­ti u ovom di­je­lu Opći­ne Cen­tar” – ka­zao je na­čel­nik Be­ći­re­vić.

Na­gra­đe­ni naj­bo­lji far­me­ri

U Opći­ni Cen­tar na­gra­de su ju­čer pre­uze­li far­me­ri u se­dam ka­te­go­ri­ja naj­bo­lji far­mer, naj­per­spe­kti­vni­ji far­mer, na­jop­ti­mal­ni­ji zo­ohi­gi­jen­ski i zo­ote­hni­čki uvje­ti drža­nja ži­vo­ti­nja, naj­bo­lji uz­ga­ji­va­či auto­hto­nih vrsta do­ma­ćih ži­vo­ti­nja, na­jus­pje­šni­ji uz­ga­ji­va­či go­ve­da, na­jus­pje­šni­ji uz­ga­ji­va­či ova­ca i na­jus­pje­šni­ji pče­la­ri. Ko­le­kti­vna na­gra­da za naj­bo­ljeg far­me­ra 2010. go­di­ne s po­dru­čja opći­ne Cen­tar Sa­ra­je­vo pri­pa­la je Me­hi Mu­ha­re­mo­vi­ću, a os­ta­le na­gra­de ko­je ko­mi­si­ja do­dje­lju­je pri­pa­le su Ami­ru Pan­dži­ću, Dže­ma­lu Mu­ha­re­mo­vi­ću, Se­adu Pan­dži­ću,Be­ri­zu Ome­ro­vi­ću, Ne­de­ljku Đo­ka­no­vi­ću, Si­ni­ši Ra­še­vi­ću, Fe­ri­du Pan­dži­ću, Fa­ti Pan­džić, Mu­ni­bu Glji­vi, Sa­ba­he­tu Se­fe­ro­vi­ću, Žar­ku Ra­še­vi­ću, Ha­li­du Mu­ha­re­mo­vi­ću, Ha­ši­mu Pan­dži­ću, Ći­ri Je­ši­ću, Ha­ši­mu Mu­ha­re­mo­vi­ću, Mu­ha­me­du Sal­ka­no­vi­ću i Snje­ža­ni Ra­še­vić. Naj­bo­lji far­mer je na­gra­đen sa 600 KM, a u os­ta­lim ka­te­go­ri­ja­ma su prvo­pla­si­ra­ni na­gra­đe­ni sa 400, dru­go­pla­si­ra­ni sa 300, a tre­će­pla­si­ra­ni sa po 200 KM.

 

San/Informer.ba