Region Udarno Vijesti

Zagreb slavi 10 godina borbe za prava LGBT osoba

Zagrepčani će danas proslaviti deseti rođendan borbe za LGBT prava u Hrvatskoj. Današnja povorka ponosa najavljuje se kao najmasovnija a svoje prisustvo na Prideu potvrdili su i neki političari poput HNS-ovaca Vesne PusićRadimira Čačića te SDP-ove Mirele Holy, te Zelena stranka, plenum studenata Filozofskog fakulteta, Društvena mreža građana, Građanska inicijativa i mnogi drugi.

Očekuje se i kako će povorka, zbog nedavne eskalacije nad LGBT osobama i građanima koji su ih podržali u Splitu, biti pod jakim policijskim osiguranje. Iz organizacijskog odbora Gay Pridea i jučer su upozorili policiju na čelu s ministrom Tomislavom Karamarkom kako će ih smatrati odgovornima ukoliko ne budu spriječili diskriminaciju i govor mržnje kao što nalaže zakon.

Organizatori su pozvali sve građane i građanke da dignu svoj glas i marširaju protiv fašizma, rasizma, nacionalizma, šovinizma, ksenofobije, homofobije, transfobije.

“Ovim putem pozivamo sve građane, nevezano za njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet, rodno izražavanje i bilo koju drugu osnovu, da iskažu podršku i solidarnost LGBTIQ  pokretu u Hrvatskoj u zagovaranju jednakosti, dostojanstva, ravnopravnosti i vidljivosti svih lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba dolaskom na Povorku ponosa”, ističu iz organizacijskog odbora.

Okupljanje sudionika Gay Pridea počinje na Trgu žrtava fašizma u 14 sati, a povorka ponosa kreće u 15 sati, i to ulicama: Račkoga – Trg hrvatskih velikana – Jurišićeva – Trg bana Jelačića  – Ilica – Gundulićeva – Varšavska – Ulica Petra Preradovića – Teslina – Trg Nikole Šubića Zrinsko (park Zrinjevac). Javni skup “I budućnost je naša” u Parku Zrinjevac počinje u 16 sati, gdje će biti i proglašenje Homofoba i Homofrenda desetljeća i LGBTIQ osobe desetljeća. U 17 sati započinje zabavni program Gay Pridea na kojem će nastupati bendovi Anthony The Crazy Horse from Jotassassin i Stilness! Kraj skupa planira se za 18 sati.

 

Index/Informer.ba