Izdvojeno Svijet Vijesti

Zahari vjerovatni Bin Ladenov nasljednik

Egipćanin, doktor i to hirurg, Ajman al-Zavahiri je drugokomadujući Al Kaidu i očekuje se da će naslijediti Osamu bin Ladena nakon njegovog ubistva u akciji američkih snaga u Pakistanu. Prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zavahri je predstvljao mozak u pozadini Bin Ladena i mreže Al Kaide, a često i javno lice ove terorističke organizacije, više puta upirući prst u Sjedinjene Države i njihove saveznike u video porukama.

U posljednjem oglašavanju praćenom od strane SITE obavještajne grupe prošlog mjeseca, Zavahiri je pozvao muslimane da se bore protiv NATO-a i američkih snaga u Libiji.

“Ja želim usmjeriti požnju našoj muslimanskoj braći u Libiji, Tunisu, Alžiru, i ostalim muslimanskim zemaljama da ako Amerikanci i NATO snage uđu Libiju, tada svi susjedi u Egiptu, Tunisu Alžiru te ostalim muslimanskim zemljama treba da ustanu i bore se i protiv i Gadafijevih plaćenika i protiv NATO-a “, rekao je Zavairi.

Rođen u višoj klasi u porodici naučnika i ljekara u Kairu, ovaj ugledni Egićanin u svojim kasnim 50-im postao je drugi na svijetu nakon Bin Ladena na FBI listi “najtraženijih terorista” .

I Bin Laden i Zavahiri izbjegli su hvatanje kada su američke snage svrgnule talibansku vlast u Avganistanu krajem 2001, nakon što je Al Kaida 11. septembra 2001. godine napala američke gradove.

No, u nedjelju je Bin Laden ubijen u napadu američkih snaga, a njegovo tijelo pronađeno, kako je rekao američki predsjednikBarak Obama. O Zavahiriju nije bilo riječi.

Nosi naočare, sa sijedom kosom i bradom, Zavahri se posebno istakao kada je u novembru 2008. godine napao tada novoizabranog američkog predsjednika Obamu kao “kućnog crnca”, rasni termin koji se koristio 1960., čime je crni američki muslimanski vođa Malcolm Xopisivao crne robove vjerne bijelim gospodarima.

U sljedećem videu, u septembru 2009. godine, Zavahri je još jednom napao Obamu, rekavši kako nije drugačiji od svog prethodnika Georgea W. Busha.

“Amerika je dobila novo obmanjivačko lice…On postavlja iste bodeže kao Bush i njegovi prethodnici. Obama je povezan sa politikom svojih prethodnika u laganju i iluzijama koje prodaje”, rekao je tada Zvahiri, odjeven u bijelu haljinu i turban.

Kao i za Bin Ladena, za Zavahrija se odavno mislilo da se skriva po nepristupačnim obodima avganistansko pakistanske granice. Zadnji zajednički video Zavahrija i Bin Ladena objavljen je na Al Jazeeri 10. Septembra 2003. Na tom snimku su šetali u planinama, pozivajući na džihad i hvalili 11. Septembar i otmičare.

Mozak za tijelo

Analitičari opisuju Zavahrija kao Al Kaidinog glavnog organizatora i Bin Ladenovog najbližeg mentora.

“Ajman je za Bin Ladena kao mozak za tijelo”, rekao je al-Montaser Zajat, advokat u Kairu koji je nekada zastupao Zavahrija.

U video poruci nakon napada 11. septembra, Zavahri slavi “veliku pobjedu” koju su postigli “zahavaljujući Bogu”. Nije uvijek bilo tako uzavreo.

Kada su američke snage protjerale talibane 2001., avganistanski izvori opisali su ga „da pobijesni zbog nonšalancije talibana koji igraju badminton iza linije fronta, dok SAD-bombama zasipaju s neba“.

Osama bin Ladena (levo) i njegov zamenik Ayman al-Zawahri u vreme kada su se zajedno sakrivali na nepoznatoj lokaciji u Avganistanu, 8 novembar 2001.

Zavahri i Bin Laden su se upoznali sredinom 80-ih, kada su obojica u pakistanskom gradu Peševaru došli da pomognu gerilcima u borbi protiv Sovjeta u Avganistanu, te su blisko surađivali i nakon toga. Ali taj savez nije bio Zavahrijev prvi zlet u militantnost.

Rođen je 1951, bio je sin profesora farmakologije i unuk velikog imama Al Azhara, jedne od najvažnijih džamija u muslimanskom svijetu.

Diplomirao je u Egiptu na jednoj od najprestižnijih medicinskih škola a 1974. je dobio drugi stepen u hirurgiji. Do tada je već bio u Muslimanskom bratstvu, nenasilnoj grupi koja u Egiptu traži stvaranje jedinstvene islamske države.

Kada je osnovan militantni Egipatski Islamski džihad 1973. godine, on im se pridružio. Kada je ubijen predsjednik Anvar al Sadat 1981. godine, Zavahiri je bio među 301 uhapšenom osobom.

Sudilo mu se, ali je oslobođen .Međutim, ipak je proveo tri godine u zatvoru jer je imao neregistrovan pištolj. Nakon oslobađanja, Zavahri je nastavio put u Pakistan, gdje je radio za Crveni polumjesec na liječenju boraca ranjenih u avganistanskom ratu.

Preuzimajući vođstvo Džihada u Egiptu u 1993., on je bio ključna figura u kampanji sredinom 1990-ih u pokušaju uspostavljanja čiste islamske države, u kojem je više od 1.200 Egipćana poginulo.

Zavahrijeva supruga, Aza, i tri kćeri su ubijene u bombaškom napadu na avganistanski grad Kandahar, uporište talibana, početkom decembra 2001.

Zavahri se od tada redovno pojavljivao u seriji video ili audio poruka, kritikujući američki rat u Iraku, pohvalivši talibane i bombaša samoubicu koji je napao London 2005. kao i pozivajući muslimane da pomognu žrtvama zemljotresa u Pakistanu.

On je povremeno pokazivao da je svjestan kritika od strane onih muslimana koji ne vole grupe koje se zalažu za bezobzirno nasilje.

„Zgrabi državu”

2005. godine, u pismu iračkom ogranku Al Kaide, lideru Abu Musabi al-Zarkaviju, Zavahri mu je sugerisao da je vrijeme da se oknoča obezglavljivanje zarobljenika i započne djelovanje više kao politički lider u očekivanju eventualnog američkog povlačenja iz Iraka.

2008., Zavahri je održao događaj bez presedana, on-line sjednicu sa pitanjima i odgovorima sa simpatizerima Al Kaide koji su ga detaljno ispitivali o grupnim ubistvima civila u Iraku.

 

Zavahri je s odgovorima demantovao ubijanje nevinih, i rekao da ako bilo ko umre u napadima to je bio zbog greške ili potrebe, na primjer, ako su ih koristili kao ljudski štit.

Zavahri se u više navrata zalagao da Al Kaida preuzme “kontrolu nad državom”, cilj do kojeg grupa nikada nije došala ni blizu uprkos savezu s avganistanskim talibanskim vladarima kasnih 90-ih.

“Suprostavljanje neprijateljima islama i vođenje džihada protiv njih, zahtijevaju muslimansku vlast, osnovanu na muslimanskom teritoriju koji podiže zastavu džihada i okuplja muslimane oko njega”, napisao je u eseju iz 2001., Vitezovi pod prorokovom zastavom.

“Ako ne postignemo taj cilj, naša djela će biti ništa više od malog uznemiravanja” piše Radio Slobodna Evropa

informer.ba