BiH Ekonomija Politika Vijesti

Zaimović uputio pismo Schmidtu da se obrati na sjednici Predstavničog doma PFBiH

U toku sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH održan je Kolegij doma jer se poslanici nisu mogli usaglasiti kada da se razmatra tačka koja se tiče odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta u vezi s izbornom reformom.

Klubovi poslanika SDA, HDZ-HNS, SDP BiH i DF predložili su informaciju i deklaracije sličnog sadržaja kojim se odlučno protive mogućim izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava BiH koje bi visoki predstavnik mogao nametnuti u narednom periodu.

Predsjedavajući doma Mirsad Zaimović rekao je da je uputio pismo Christianu Schmidtu u kojem traži da se na sjednici obrati poslanicima i obrazloži sve informacije i koje su njegovo namjere u vezi aktuelnih aktivnosti koje se najavljuju.

– Također, izglasali smo dnevni red i nisam pročitao tačke. Suština reakcije predsjednika Kluba SDP-a bila je da se kao prioritetna razmatra tačka koja se tiče Schmidta. S obzirom da su određeni članovi Kolegija izrazili sumnju da uopšte Schmidt želi da dođe, dogovorili smo se da ćemo čekati do 16 sati da li ćemo sutra u 10 sati imati visokog predstavnika. Ukoliko odgovor bude potvrdan onda ćemo navedenu tačku razmatrati sutra u 10 sati. Ukoliko dobijemo negativan ili nikakav odgovor onda ćemo danas u 16 sati glasati da ovu tačku danas razmatramo – rekao je Zaimović.