Politika Udarno Vijesti

Zakon o državnoj pomoći BiH prihvatljiv za Bruxelles

Prijedlog zakona o sistemu državne pomoći BiH koji je Vijeće ministara BiH usvojilo na sjednici krajem augusta i uputilo u parlamentarnu proceduru, prihvatljiv je za Evropsku komisiju. Ovo je za Oslobođenje istakao Halid Genjac, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH. On je potvrdio da je bilo zahtjeva za drugačijim rješavanjem finansiranja vijeća za državnu pomoć kao i načina odlučivanja unutar tog tijela, ali kako ta pitanja „nisu podređena principima”.

˝Za Evropsku komisiju mnogo je važnija uspostava funkcionalnog sistema koji će zadovoljiti kriterije i standarde što je predloženim zakonom usvojenim na Vijeću ministara BiH postignuto te je on kao takav za Bruxelles prihvatljiv˝, naglasio je Genjac.

Naime, donošenje zakona o sistemu državne pomoći u BiH pokušao je osporiti ministar za ljudska prava i izbjeglice Safet Halilović koji je na sjednici Vijeća ministara BiH jedini i bio protiv njegovog usvajanja. On je ocijenio kako se uspostavom vijeća za državnu pomoć, po predloženom sistemu formira tijelo „kakvo ne poznaje ustavnopravni poredak BiH, te da ono ima samo koordinacijsku ulogu, a da se odlučivanja vrše u entitetima čime te razine preuzimaju poslove iz nadležnosti države BiH”.

Prezentacija poslanicima

Kako bi poslanici i delegati Parlamentarne skupštine BiH na što bolji način stekli utisak kako je riješeno pitanje sistema državne pomoći u EU, planirano je da im šef operacija Delegacije EU u BiH Johan Hesse 20. septembra održi prezentaciju u smislu principa, standarda i kriterija koji se primjenjuju u državama članicama. S druge strane, predstavnik Vijeća ministara BiH, trebao bi to biti Mladen Zirojević, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prezentirat će usvojeni prijedlog zakona o sistemu državne pomoći BiH.

Organizator ove prezentacije bit će Zajednička komisija za evropske integracije PSBiH i Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj PSBiH ili Komisija za budžet i finansije u zavisnosti koje od ova dva parlamentarna tijela Kolegij odredi kao nadležnu komisiju za razmatranje prijedloga zakona o sistemu državne pomoći u BiH. ˝S obzirom na to da je Vijeće ministara prijedlog zakona uputilo na razmatranje po redovnoj proceduri, a zbog važnosti njegovog donošenja moguće je da se zatraži ubrzavanje tog procesa. Vjerujem kako postoji politička volja da se što prije donese zakon o sistemu državne pomoći u BiH te da je moguće stoga odrediti da se proces donošenja paralelno obavlja u oba doma Parlamentarne skupštine BiH. To je najoptimalnije rješenje i u najbržoj varijanti moglo bi se desiti da zakon bude donesen u drugoj polovini oktobra˝, ocijenio je Genjac.

 

Oslobođenje/Informer.ba