Crna hronika Svijet Vijesti

Zalužnji: Poginulo skoro 9.000 ukrajinskih vojnika

DW

Skoro 9.000 ukrajinskih vojnika poginulo je u ratnim sukobima s Rusijom, izjavio je zapovjednik Ukrajinskih oružanih snaga u ponedjeljak.

Izgleda da je cifra koju je objavio general Valerij Zalužnji prva takve vrste koju je objavilo ukrajinsko vojno čelništvo od ruske invazije pokrenute 24. februara.

Zalužnji, vrhovni komandant Ukrajinskih oružanih snaga, izjavio je to na konferenciji u čast vojnih veterana i porodica ubijenih čijoj je djeci potrebna zaštita u nekoliko dijelova zemlje, među kojima je i prijestolnica Kijev.

– Oni zaista ne shvataju ništa šta se dešava i definitivno im treba zaštita jer su njihovi očevi otišli na front i moguće je da su među skoro 9.000 heroja koji su poginuli – kazao je on.

Zalužnji nije dao nikakve detalje i nije kazao da li brojka koju je naveo uključuje sve vojnike stradale u akciji, kao što su graničari.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je na pomenutoj konferenciji da oko milion ljudi brani tu zemlju u okviru oružanih snaga ili drugih službi.

Zalužnji nije rekao koliko je civila ubijeno ili za koliko ruskih vojnika Kijev procjenjuje da je poginulo u borbama, ali je generalštab ukrajinskih oružanih snaga procijenio broj poginulih ruskih vojnika na 45.400.

Rusija nije objavila koliko je njenih vojnika poginulo, prenosi Reuters.

 

Fena/Informer.ba