Svijet Top Vijesti

Zapljena rekordnih 46 miliona tableta amfetamina skrivenih u brašnu

Vlasti u Saudijskoj Arabiji jutros su objavile da su zaplijenile 46 miliona tableta amfetamina, čija bi krajnja tržišna vrijednost iznosila 550 miliona dolara, a koje su prokrijumčarene u pošiljci brašna, što je rekordna zapljena narkotika u kraljevstvu, prenosi BBC.

Snage sigurnosti pratile su pošiljku sve do dolaska u luku u Rijadu i dopremanja u skladište,objavila je Generalna uprava za kontrolu narkotika (GDNC).

Šest Sirijaca i dvojica Pakistanaca uhapšeni su u raciji u skladištu.

GDNC nije precizirao o kojem se tačno amfetaminu radi, ali Saudijska Arabija je najveće tržište za tablete sa logom kaptagona.

Kaptagon – obično mješavina amfetamina, kofeina i raznih drugih sastojaka – navodno je jedna od najpopularnijih droga među imućnim mladima u Zaljevu.

U članku Foreign Policy-a iz 2021. godine, citirani su istraživači koji kažu da su “dosada i društvena ograničenja”, kao i laka dostupnost, najveći pokretači upotrebe kaptagona u Saudijskoj Arabiji.

Drogu su konzumirali i borci u građanskom ratu u Siriji, koji kažu da umanjuje strah na bojnom polju.

Globalna trgovina kaptagonom brzo raste i prošle godine je procijenjena na 5,7 milijardi dolara, prema nedavnom izvještaju Instituta- New Lines.

Osobe osuđene za krijumčarenje droge mogu biti osuđene na smrt, prema zakonima Saudijske Arabije, iako od 2021. godine postoji moratorij na pogubljenja za nenasilna krivična djela povezana s drogom.

 

Fena/Informer.ba