Želja za masnom hranom poslije previše alkohola ukorijenjena je u dalekoj prošlosti, tvrde naučnici.
Sisari vole visokokaloričnu hranu i masnoće koje daju najviše kalorija po gramu u odnosu na sve druge namirnice.
Obično ljudi uspjevaju da kontrolišu takve porive, ali kada nas sustigne teški mahmurluk, ukorijenjeni instinkti prorade, tvrde stručnjaci.
“Svi sisari su skloni tome da jedu kaloričniju hranu”, objašnjava Dejvid Levitski, profesor humane ekologije i nutricionizma na Kornel univerzitetu.
“Masnoća je u tom pogledu najsadržajnija dostupna hrana”:
Trijezni vjerovatno nećete imati takve porive, ali nakon noći u kojoj ste uživali u “čašici više”, gubite naučene kočnice.
Drugim riječima, ljudi su programirani da uživaju u masnoj i slatkoj hrani, a tome doprinosi i lučenje dopamina tokom konzumiranja takvih namirnica.
Kombinacija tih faktora čini da se iznova vraćamo kaloričnoj hrani, čak i kad znamo da nam nije potrebna.
Još jedno objašnjenje naše želje za mastima dok smo mahmurni obuhvata hemikaliju galanin koja utiče na mozak.
Naučnici smatraju da njeno lučenje podstiče povećanje triglicerida koji se nalaze u alkoholu.
Trigliceridi, odnosno kalorije “pretvorene” u masne ćelije, tijelo otpušta kada ogladnimo.
Unošenjem veće količine masne hrane i alkohola, nivo triglicerida se povećava, a to podstiče proizvodnju galanina.
Rezultat je to da alkohol podstiče želju za masnom hranom, a masnoća, kada je unesemo, samo “podgrijeva” tu potrebu, piše Daily Mail.