Region Top Vijesti

Zavadlavu ukinuta presuda za trostruko ubistvo, slijedi novo suđenje

Jutarnji list

Visoki kazneni sud ukinuo je presudu splitskog kantonalnog suda, kojom je Filip Zavadlav u februaru prošle godine nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora, zbog trostrukog ubistva, pa će mu se za taj zločin, kako se neslužbeno doznaje, ponovno suditi.

 

Apelacijski sud još nije saopštio obrazloženje svoje ukidajuće odluke, pa nisu poznati detalji zbog čega je sud ukinuo presudu, no zna se da je Zavadlavu produžen istražni zatvor.

”Odluka je za mene sasvim očekivana, s obzirom na podnesene žalbe. Zanima me obrazloženje odluke Visokog kaznenog suda, da vidim što je po njima bilo sporno i kakve su upute za sudsko vijeće u novom postupku”, kazao je za medije Zavadlavov advokat – Branko Šerić.

Šerić je u žalbi na nepravomoćnu presudu splitskog kantonalnog suda tvrdio da Zavadlav nije bio ubrojiv, te je zatražio novo vještačenje i suđenje.

Mediji dodaju da će se Zavadlavu ponoviti suđenje na Županijskom sudu u Splitu i to opet pred sudskim vijećem sutkinje Višnje Strinić.

Zavadlav (26) je 11. januara 2020., s 37 metaka iz automatske puške,  ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se u vrijeme ubistva nalazili na motorima. Nakon krvoprolića u Varošu, predao se splitskoj policiji samo nekoliko sati nakon što je ubio trojicu, naočigled šokiranih građana.

Smanjena ubrojivost kao olakšavajuća okolnost

Uhapšen je u kafiću, u blizini Policijske stanice splitsko-dalmatinske, a prije nego je došao tamo, u obližnji kontejner na cesti. je odbacio pušku koju su kasnije pronašli istražitelji.

Za svako od ubistava je dobio po 15 godina zatvora, za nedozvoljeno držanje oružja je osuđen na godinu dana, a za opće opasnu radnju dvije godine zatvora, što je sve objedinjeno kaznom od 40 godina.

Tokom dokaznog postupka je utvrđen,o da je Zavadlav postupao s izravnom namjerom, vještaci su utvrdili miješane poremećaje ličnosti, ali ne i da boluje od duševne bolesti, te da je bio bitno smanjeno ubrojiv.

Upravo mu je ta bitno smanjena ubrojivost, kao i teške porodične prilike, bila olakotna okolnosti, a otegotne dosadašnja osuđivanost, brutalnost, odlučnost, hladnokrvnost, korištenje ubojitog oružja, kao i to što nije izrazio saučešće porodicama žrtava, niti pokazao kajanje.

Advokat Šerić je, nakon izricanja presude, najavio žalbu i izjavio kako je zadovoljan time što je sud prihvatio tvrdnju odbrane da motiv nije bila osveta. Njega i izostanak motiva uvjerava da Zavadlav nije bio ubrojiv, prenosi Hina.

 

Fena/Informer.ba