BiH Top Vijesti

Završeno izmještanje žičare na Bjelašnici

Četverosjedna žičara na planini Bjelašnici kod Sarajeva od danas je funkcionalna i spremna za upotrebu nakon nešto više od četiri mjeseca od potpisivanja sporazum o njenom izmještanju, saopćila je pres-služba Kantona Sarajevo.

Kantonalni ministar privrede Adnan Delić saopćio je da su svi radovi na izmještanju završeni i da će nakon testiranja i tehničkog prijema, žičara i zvanično biti puštena u funkciju.

Podsjetio je i da je žičara nefunkcionalna od 2017. godine, te da je posao na koji je čekano pet godina završen za nešto više od četiri mjeseca.

– Četverosjedna žičara je projekat u koji su uloženi milioni, ali zbog niza grešaka koje su napravljene prilikom izrade projekta i izbora lokacije, ona je bila nefunkcionalna od 2017. godine. U nju su uložena skoro četiri miliona KM, a stvarala je dodatne materijalne i ljudske troškove jer je održavanje na vremenskim uvjetima kakvi su na vrhu Bjelašnice bilo posebna otežavajuća okolnost. Za ispravljanje te greške mi smo uložili dodatno 3,6 miliona maraka i konačno će žičara biti funkcionalna – podsjetio je ministar Delić.

Bjelašnica je ove sezone najveće gradilište u Sarajevu budući da je Ministarstvo privrede investiralo oko 30 miliona u obnovu i proširenje sadržaja na skijalištu Babin Do. Proširene su staze, obnavlja se parking, unaprijeđen je sistem osnježenja, premješten je četverosjed, a uskoro se očekuje završetak radova na izgradnji garaže za šestosjed.

Ranije su završeni projekti nabavke i instaliranje dva nova paralelna ski lifta K1 i K2, te uređenje i podizanje sigurnosti na postojećim skijaškim stazama.

Sva ulaganja u olimpijsku infrastrukturu rezultiraju produženjem zimske turističke sezone, poboljšanjem kvaliteta usluga preduzeća, a samim tim i povećanjem broja korisnika i njihove potrošnje, što direktno utiče na povećanje prihoda preduzeća i njegovu samoodrživost te poslovnu likvidnost.

 

Fena/Informer.ba