BiH Vijesti

Zbog nadoknade od svega 41 KM civlni invalidi RS-a izlaze na ulice

Civilni invalidi u RS, čija mjesečna nadoknada iznosi svega 41 marku i ubjedljivo je najniža u regionu, sutra izlaze na proteste.

Svoje nezadovoljstvo demonstrirat će okupljanjem na Trgu Krajine u Banjoj Luci, jer vlast u Republici Srpskoj do danas nije usvojila novi zakon o socijalnoj zaštiti, koji se priprema već godinama.

Invalidi u okviru ovog zakona zahtijevaju povećanje naknade za tuđu njegu i pomoć sa sadašnje 41 marke na iznos od 70 posto prosječne plaće u RS-u.

Protestno okupljanje i šetnju do Narodne skupštine RS-a u Banjoj Luci grupa građana-civilnih invalida najvljivala je i ranije, a od protesta nisu odustali ni nakon jučerašnjeg sastanka s ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS-a Rankom Škrbićem.

Ni obećanjima više ne vjeruju, a neće ih spriječiti ni visoke temeperature da izlaskom na ulicu traže osnovna socijalna prava.

Ukoliko bude potrebno, mi ćemo i u septembru održati proteste, ali konačnu odluku o tome donijet ćemo nakon protesta u srijedu, 24. augusta, i nakon eventualnog usvajanja zakona o socijalnoj zaštiti“, rekao je predstavnik Inicijativnog odbora za proteste osoba s invaliditetom Radenko Stjepanović.

Pozvali su sve civilne invalidne organizacije u RS-u da podrže proteste u Banjoj Luci.

Za sada nam je potvrđeno da će i u Doboju i Bijeljini biti održana manja simbolična okupljanja”, pojasnio je Stjepanović.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Ranko Škrbić obećao je ponovo da bi novi zakon o socijalnoj zaštiti trebao biti upućen u skupštinsku procedure u septembru, a na snagu bi stupio tek prvog januara sljedeće godine.

Priznao je i da u RS-u od rata na ovamo postoji jasna diskriminacija među invalidima po osnovu nastanka invaliditeta, ali ponavlja da je problem novac, koga, izgleda, u entitetskom budžetu najmanje ima za najranjivije kategorije stanovništva.

Fena/Informer.ba