BiH Vijesti

Zbog nedostatka novca odgođeni izbori u Novom Travniku

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je donijela odluku o odgađanju prijevremenih izbora za načelnika Općine Travnik, koji su bili zakazani za nedjelju, 24. jula 2011. godine, jer nisu ispunjeni uvjeti propisani Izbornim zakonom BiH koje se odnose na osiguranje finansijskih sredstava za provedbu izbora.

Po osiguranju sredstava u budžetu Općine Travnik i njihove uplate na jedinstveni račun trezora BiH, CIKBiH će donijeti odluku kojom će utvrditi novi datum održavanja izbora. Sve aktivnosti do danas provedene su važeće i neće se ponovo provoditi, a nove rokove za preostale aktivnosti CIKBiH će naknadno utvrditi kada budu osigurana finansijska sredstva.

Razmatrajući predmete iz oblasti sukoba interesa, Centralna izborna komisija BiH izrekla je sankcije Izetu Fejzoviću i Hadžanu Konjo.

Utvrđeno je da je Izet Fejzović od 6. jula 2010. godine do 7. aprila 2011. istovremeno bio nosilac izvršne funkcije, to jest obavljao funkciju direktora Javne ustanove za kulturu i obrazovanje Kakanj i funkciju člana Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Radio i televizija“ Visoko, d.o.o. Visoko, čime je počinio zabranjene aktivnosti iz Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH.

Njemu je izrečena sankcija nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog zvaničnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja to jest od 7. aprila 2011. godine.

Utvrđeno je da je Hadžan Konjo od 6.novembra 2008. do 19. oktobra 2010.istovremeno obavljao funkciju poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo i funkciju predsjednika i člana Nadzornog odbora privatnog preduzeća „Medikomerc“ d.d. Sarajevo, koje je u 2009. i 2010. sklapalo ugovore vrijednosti veće od 5.000 KM godišnje, s organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti.

Time je počinio zabranjene aktivnosti iz Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH.

Njemu je izrečena sankcija: nepodobnost za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog zvaničnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja to jest od 19. oktobra 2010. godine i kazna od 1.000 KM.

Centralna izborna komisija BiH danas nije dala saglasnost na odluku Skupštine općine Ribnik o razrješenju Save Savića, predsjednika i člana Općinske izborne komisije Ribnik.

Utvrđeno je da je Skupština općine Ribnik postupila suprotno odredbama Izbornog zakona BiH, odnosno nije zatražila prethodnu saglasnost CIK-a BiH.

Također, Centralna izborna komisija BiH je utvrdila da u radu Općinske izborne komisije Ribnik nisu uočene nepravilnosti u primjeni Izbornog zakona BiH, te se nisu stekli uvjeti za razrješenje prije isteka mandata.

Na ovaj način, primjenom Izbornog zakona BiH, CIKBiH štiti nezavisnost tijela za provedbu izbora.

Ovo nije prvi put da Centralna izborna komisija BiH osujeti namjere da se ugrozi nezavisnost tijela za provedbu izbora. Centralna izborna komisija BiH je, nakon provedenog postupka utvrđivanja odgovornosti, donijela odluke o sankcioniranju četiriju članova biračkog odbora angažiranim na biračkom mjestu u osnovnoj izbornoj jedinici Centar Sarajevo u vrijeme održavanja općih izbora 2010. godine.

Zbog počinjenih nepravilnosti sankcija zabrane angažiranja u organima nadležnim za provedbu izbora na period od četiri godine izrečena je Nedimu Potogiji, Ajdinu Bašiću, Aidi Pašić i Adisi Velić, saopćeno je iz CIK-a BiH.

 

Fena/Informer.ba