BiH Top Vijesti

Zbog porasta krađa hrane trgovine angažiraju i zaštitare, a krade se sve od maslaca do kroasana

Zbog rasta cijena u posljednje se vrijeme krade sve i svašta, pa tako i hrana koja je na godišnjoj razini u Bosni i Hercegovini skuplja za 25,9 posto.

Kako kažu trgovkinje među kradljivcima ima i onih koji to rade “iz navike”.

– Krade se sve, a najviše maslac, kroasani, suhomesnati i mliječni proizvodi. Zbog velikog porasta krađa, prije mjesec dana angažirali smo i zaštitara. Baš smo neki dan uhvatili jednu gospođu da krade maslac, i to onaj mali od 20 grama – kaže Ernesa Tipura, voditeljica poslovnice jedne mostarske trgovine.

Napominje kako policiju nisu zvali, a gospođa je maslac vratila.

Djelatnica trgovine mješovitom robom, u jednom mostarskom trgovačkom centru, kaže kako se kod njih najviše kradu sirevi i suhomesnati proizvodi, tj. malo skuplja roba.

Ona pak smatra da tko jednom ukrade, uvijek će krasti te da većinom krade “fina i ljubazna gospoda”.

Mnoge se krađe i ne prijavljuju 

Obje sugovornice se slažu da češće kradu žene, a policiji više i ne prijavljuju sitne krađe poput pašteta, mesnih narezaka, namaza.

– Ako netko ukrade paštetu, što mi tu da radimo, više i ne zovemo policiju – napominje jedna od njih.

Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, Ljudevit Marić  kaže kako se hrana većinom krade u trgovačkim centrima.

– Tada se počiniteljima uručuje prekršajni nalog, ako nema elemenata kaznenog djela – ustvrdio je Marić.

Dodaje kako će MUP točnu statistiku o počinjenim krađama u ovoj godini imati početkom siječnja 2023. godine, no napominje da prema trenutnim podacima, u posljednje vrijeme ne bilježe veći broj krađa nego što je to uobičajeno.

Ističe kako su to i dalje najčešće provale u stanove i objekte, te da se krade ono što provalnici nađu u domovima odnosno poslovnim objektima.

Tužiteljstvu HNŽ-a također smo uputili pitanje u kojoj vrijednosti treba biti ukradena roba da policija reagira po službenoj dužnosti, te što se događa ako netko ukrade npr. paštetu, ali do zaključenja ovoga teksta nismo dobili odgovor.

 

Fena/Informer.ba