BiH Udarno Vijesti

Zbog velikih dugovanja Sarajevo bi moglo ostati bez grijanja

Pred ovu grijnu sezonu ista priča je kao i prethodnih; “Toplane” duguju “Sarajevogasu”, a “Sarajevogas” “BH-Gasu”. Ako se dugovanja ubrzo ne smanje, Sarajlije bi tokom zime mogle ostati bez plina, odnosno grijanja.

Plaćaju transport

Zbog ovakve situacije iz “BH-Gasa” apeliraju na nadležne u Vladi KS da što prije počnu rješavati probleme.

“Sarajevogas” nam duguje 19,2 miliona KM. Međutim, najveći problem nastat će tek u zimskom periodu, kada potrošnja i računi budu znatno veći. Od svih preduzeća mi smo u najtežoj situaciji. Za plin koji uvozimo iz Rusije račune moramo plaćati na vrijeme da nam ne bi obustavili isporuku. Plaćamo i transport kroz Mađarsku i Srbiju. Na sve načine moramo pokušati smanjiti lančana dugovanja – rekao je za “Avaz” finansijski direktor u “BH-Gasu” Mirsad Hasanović. 

Prema njegovim riječima, preduzeća “Toplane” i “Sarajevogas” bez dodatne novčane pomoći neće uspjeti sami izmiriti dugovanja.

Bez pomoći

Iz medija sam saznao da je s granta “Toplana” uzet milion maraka za plaćanje boravka generala Jovana Divjaka u Beču. Prema mojim saznanjima, taj novac još nije vraćen na naš račun. Bez pomoći Vlade KS nećemo moći ni ove sezone redovno izmirivati račune za plin. Cijena plina do sada je rasla već dva puta, a cjenovnik grijanja nije se mijenjao. To se odrazilo na negativno poslovanje firme i nagomilana dugovanja – kazao je direktor “Toplana” Suad Zeljković i dodao da su “Sarajevogasu” dužni 55 miliona KM.

Ista priča

Dugovanja treba riješiti na pravi način, jer sada imamo istu priču od lani, samo nove cifre. Nikakvo jednokratno rješenje neće popraviti tešku situaciju. Mislim da, napokon, trebamo napraviti neki dugoročan program za reguliranje tih odnosa, pa makar i kroz program finansijske konsolidacije – rekao je Salih Selmanović, direktor “Sarajevogasa”.

 

Informer.ba