Izdvojeno Politika Vijesti

Zdravko Grebo: Catherine Ashton traži više od Dodika

Ne vjerujem da je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton došla u Banju Luku samo da bi nagovorila Milorada Dodika da odustane od referenduma u Republici Srpskoj (RS).

U narednim danima visoki predstavnik Valentin Inzko bi trebalo da objasni suštinu sporazuma Ashton-Dodik i da li je predsjednik RS-a, u okviru tog sporazuma, možda pristao na formiranje državne vlasti u BiH bez uvjetovanja. To je danas izjavio profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravko Grebo u intervjuu Radiju Federacije BiH.

“Mora se razjasaniti da li je Dodik pristao na odgađanje ili će Narodnoj skupštini RS-a predložiti ukidanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. Kako god, opozicija u tom entitetu grlata je u tvrdnji da je ovo najveći Dodikov politički poraz“, kaže dr. Grebo.

Na pitanje: da li će čvrst stav Evropske unije o štetnosti referenduma obeshrabriti priče o navodnom otcjepljenju RS-a od BiH, Zdravko Grebo je rekao: “Priča o secesiji privremeno će biti stavljena ustranu, a da li će i konačno, to zavisi i od Milorada Dodika, ali još više od odlučnosti međunarodne zajednice. Dodik je za sada izvukao rep iza zalupljenih vrata i to bi mu trebalo da budu nauk u tome dokle može ići, i gdje bi u toj svojoj samouvjerenosti morao stati”.

Odgovarajući na pitanje o tome kako misli da će funkcionirati koalicija četiriju stranaka Političke platforme na federalnom nivou, Grebo je rekao da će Socijaldemokratska partija (SDP) preuzeti kormilo.

“Fudbalski rečeno, ostale stranke Platforme igrale su prvih 15 minuta, a onda će na klupu. Što se tiče SDP-a bilo bi logično da je više socijalna partija kako mu ime kaže, nego da je nacionalna. Stupajući u koaliciju s nacionalnim strankama SDP je ako ne izgubio, onda je umanjio svoj građanski koncept”, rekao je u intervjuu Radiju FBiH prof. dr. Zdravko Grebo.

 

Fena/Informer.ba