Svijet Top Vijesti

Zelenski optužio Rusiju za ‘nuklearnu ucjenu’

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski  je optužio Rusiju za “nuklearnu ucjenu”, zbog njenog osvajanja nuklearne elektrane Zaporožje u južnoj Ukrajini.

Rusija je osvojila elektranu u martu, kratko nakon pokretanja invazije na Ukrajinu i predsjednik Vladimir Putin, u srijedu, je naredio svojoj vladi da preuzme kontrolu nad njom. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi i ukrajinsko osoblje nastavilo je s radom.

– Osvajanje nuklearne elektrane Zaporožje ravno je nuklearnoj ucjeni i vršenju pritiska na svijet i Ukrajinu – izjavio je Zelenski u video obraćanju analitičkoj grupi Lowy sa sjedištem u Sydneyu putem prevodioca.

– Ne koristite oružje, ali još možete biti ucjenjivani ako nuklearna elektrana ne radi za narod – narod ne dobija električnu energiju – kazao je.

Prije ruske invazije, elektrana je proizvodila oko petine ukrajinskih potreba za električnom energijom.

Moskva i Kijev međusobno se optužuju za granatiranje teritorije na kojoj se nalazi elektrana, riskirajući nuklearnu katastrofu.

Očekuje se da čelnik agencije UN-a za nuklearni nadzor, Rafael Grossi, tokom dana održi razgovore u Kijevu o stvaranju zaštićene zone u okolini elektrane.

Zelenski je u obraćanju tražio od Australije da iskoristi svoj uticaj kako bi pomogla u ujedinjavanju svijeta u odgovoru Rusiji.

U Ujedinjenim nacijama, Generalna skupština će razmotriti naredne sedmice da li da osudi rusku aneksiju regija Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini i Herson i Zaporožje na jugu. Rusija lobira da se o tom pitanju tajno glasa.

– Moramo sada korigovati naše zajedničke napore na način da glasanje o toj rezoluciji u Generalnoj skupštini bude što je jedinstvenije moguće – kazao je Zelenski.

Dodao je da Putin analizira odgovor na svoje poteze aneksije, koje su odbacili i Kijev i Zapad kao nelegalne, prenosi Reuters.

 

Fena/Informer.ba