Svijet Vijesti

Zelenski: Rusija danas ucjenjuje cijeli svijet

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se sudionicima parlamentarnog summita Krimske platforme u Zagrebu videovezom, te tom prigodom istaknuo da je Krim strateška utvrda, a da Rusija danas ucjenjuje cijeli svijet.

“Sada su živote izgubile hiljade Ukrajinaca. Okupatori muče, traumatiziraju, ubijaju.To je najgori napad na civilizaciju. Sve je počelo okupacijom Krima, a proširilo se na cijeli svijet. Svijet je postao okrutnije mjesto, gdje Rusija može izazvati glad, zabranili su slobodnu plovidbu, zaustavljaju slobodan izvoz”, kazao je Zelenski.

Zelenski je podsjetio da je Krimska platforma pokrenuta prije dvije godine, te istaknuo kako mu je drago da su se ostvarila predviđana o njezinom proširivanju.

“I predvidjeli smo da će se proširiti. Drago nam je da se upravo to događa. Prvo se događalo na razini vlada, a sada se događa i na razini parlamenata. Ta je razina važna kao i prava. Sve razine su potrebne kako bi se odgovorilo na ruske provokacije”, dodao je ukrajinski predsjednik.

Prema njegovim riječima, povratak ukrajinske zastave na Krim sve će promijeniti, ali su za vraćanje integriteta potrebne tri stvari i to vojna pomoć, financijska podrška i sankcije.

“Obećajte mi da ćete sigurno posjetiti naš oslobođeni Krim, čim se tamo vratimo. Hvala Hrvatskoj na gostoprimstvu”, kazao je  Zelenski.

 

Fena/ Informer.ba