Politika Vijesti

Želim vjerovati da će odluka o referendumu biti povučena

U Domu mladih u Skenderiji u četvrtak je održana šesta redovna sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) koja je, većim dijelom, bila posvećena smjernicama i prioritetima ove stranke u oblasti ekonomskog razvoja.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić istakao je u izjavi za medije da je ekonomski razvoj BiH na vrhu prioriteta SDA.

“U prvom redu su infrastruktura, privreda i poljoprivreda za koje smatramo da bi, nakon značajnijih investicija, rezultirale otvaranjem novih radnih mjesta”
, rekao je Tihić.

Tihić je danas u toku zasjedanja izložio i stavove stranke o aktuelnom političkom momentu. SDA smatra da je Deklaracija koju su u srijedu usvojila oba doma Federalnog parlamenta bila “neophodna nakon svih višegodišnjih napada na BiH kao i nakon pasivnosti međunarodne zajednice o ovom pitanju”.

“Bilo je potrebno ponoviti da smo odlučni da se borimo za BiH, državu svih njenih naroda“, rekao je Tihić.

Kada je u pitanju implementacija izbornih rezultata, Tihić je istakao da se čine napori u postizanju dogovora s političkim strankama iz RS-a o formiranju parlamentarne većine koja bi se sastojala od dviju parlamentarnih većina: one u FBiH i one u RS-u, plus HDZBiH i HDZ 1990.

“Mi smatramo da i jedna i druga varijanta odgovaraju. Ako želimo ići u korjenite ustavne reforme, bilo bi bolje da budu oba HDZ-a u vlasti“, rekao je.

Posljednje poteze vlasti u RS-u o pitanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, Tihić je okarakterizirao najtežom povredom Dejtona od njegovog potpisivanja.

“Smatram da su napravili veliku grešku koju moraju ili brzo sami ispraviti ili to mora učiniti visoki predstavnik poništavanjem odluke. Želim vjerovati da će odluka biti povučena, ako se to ne desi, onda ćemo ponovo sazvati Parlament FBiH i donijeti odluku“, istakao je Tihić.

 

Fena/Informer.ba