BiH Izdvojeno Vijesti

Željeznice F BiH: Mašinovođe traže skidanje suspenzije ili slijedi generalni štrajk

Predstavnici Samostalnog sindikata mašinovođa u Željeznicama Federacije BiH (FBiH) zaključili su danas da će stupiti u generalni štrajk ukoliko ne budu povučene suspenzije protiv 14 radnika.

Predsjednik Sindikata mašinoviđa za sarajevsku regiju Mirsad Husković rekao je da je zakazan sastanak sa generalnim direktorom kompanije Nedžadom Osmanagićem kako bi pokušali da se dogovore o povlačenju suspenzija.

Uspjeli smo dogovoriti sastanak sa Osmanagićem i udovoljili smo mu da na sastanak ne dolaze radnici, odnosno članovi sindikata koji su suspendovani. Sa generalnim direktorom će o novonastaloj situaciji razgovarati pet naših kolega iz različitih podružnica, Sarajeva, Bihaća, Zenice, Mostara i Tuzle“.

Ukoliko ne bude postignut nikakav dogovor, kaže Husković, predstavnici sindikata će se obratiti resornom ministru i federalnom premijeru, a ukoliko ni oni ne povuku suspenzije, onda će biti prisiljeni da stupe u generalni štrajk.

Prema odluci Uprave Željeznica FBiH i Nadzornog odbora, suspendovano je 14 mašinovođa zbog nedavne obustave rade, koja je uslijedila nakon što je generalni direktor kompanije suspendovao sa posla Vernesa Buljugiju, predsjednika Samostalnog sindikata mašinovođa FBiH.

 

Srna/Informer.ba