BiH Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Željeznice RS-a još čekaju reorganizaciju

Premijer RS Aleksandar Džombić izjavio je danas da je u Vladu RS dostavljen plan reorganizacije Željeznica RS, ali još nije odlučeno da li će biti formirana jedna ili više kompanija kako bi se taj sistem izvukao iz višemilionskih gubitaka.

Najnoviji izvještaj o poslovanju Željeznica RS-a pokazuje da je ovo preduzeće napravilo novih 11 miliona KM gubitaka samo u posljednjem kvartalu 2012. te da je ukupan dug te kompanije sada oko 196 miliona KM.

Džombić je potvrdio da je restruktuiranje Željeznica RS neophodno.

Plan reorganizacije, koji je sačinilo rukovodstvo tog preduzeća, bit će razmatran na jednoj od narednih tematskih sjednica entitetske vlade kako bi se utvrdilo da je predloženo i prihvatljivo.

Nakon toga odlučit će se da li će biti ostavljena jedna kompanija ili će biti formirano njih više, što je praksa u okruženju.

Postoji mogućnosti za formiranje posebnog preduzeća za remont i proizvodnju vagona, kazao je Džombić odgovarajući na pitanja poslanika tokom današnje sjednice Skupštine RS-a.

-Postoji interes jedne poljske kompanije kod koje smo mi, uz poljski kredit od 20 miliona eura, prije dvije godine izvršili nabavku 200 vagona za neki oblik saradnje s Željeznicama RS, izložio je neke od mogućih opcija za Željeznice RS.

U tom preduzećeu višak je i oko 700 radnika, ali uprava i sindikalci smatraju da to ne znači da će dobiti otkaze, već bi ti radnici trebali da se rasporede u preduzeća koja bi mogla biti formirana od sadašnjeg sistema.

Također, treba im i dodatnih dva miliona novih tona prijevoza kako bi Željeznice bile na nuli.

Fena/Informer.ba