Crna hronika Udarno Vijesti

Zenica: Ubice pokušale pobjeći iz sudnice

Zahvaljujući prisebnosti sudskih policajaca, incident koji su u sudnici Kantonalnog suda u Zenici priredili optuženi za ubistvo Ališan Hajriz (25) iz Doboja i Demir Mešić (29) iz Zenice nije poprimio veće razmjere.

Hajriz i Mešić, koji se zbog sumnje da su počinili ubistvo Admira Veličanina (27) iz Doboja od sredine septembra nalaze u pritvorskoj jedinici Kazneno-popravnog zavoda u Zenici, incident su izazvali u ponedjeljak popodne, u vrijeme dok im je saopštavana odluka o produženju pritvora.

Njih dvojica, koji su i ranije osuđivani za različite oblike kriminala, pokušali su iskoristiti nešto opušteniju atmosferu u sudnici, te su se uz upotrebu sile uspjeli otrgnuti od sudskih policajaca. Čak su i krenuli prema vratima sudnice, ali su ih u tome spriječili policajci, koji su ih savladali, oborili na pod, a zatim uz velike mjere bezbjednosti sproveli do ćelije zeničke kaznionice.

Hajriz i Mešić u trenucima kada su se odlučili na “avanturistički” potez, prema zakonu, nisu bili vezani lisicama, što su, očito, pokušali zloupotrijebiti.

Dvojici kriminalaca je, prema navodima sudije za prethodni postupak Kantonalnog suda u Zenici, potvrđena optužnica Tužilaštva ZDK, kojom ih terete da su 16. septembra ove godine na lokalitetu Grašnica kod  Pepelarske Rijeke, u mjestu Begov Han, opština Žepče, likvidirali 27-godišnjeg Veličanina, čije je tijelo dan kasnije pronađeno s prostrelnom ranom u predjelu potiljka. Četiri dana kasnije Hajriz i Mešić uhapšeni su u Sarajevu, pišu Nezavisne novine.

 

Nezavisne/Informer.ba