BiH Top Vijesti

Živanović, optužen za zločine u Srebrenici i Žepi, nije došao u Sud BiH

BIRN BIH
Ročište za izjašnjenje o krivici nekadašnjeg komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) odgođeno je, jer se optuženi, koji je nastanjen u Srbiji, nije pojavio pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Živanoviću, koji je optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Srebrenice i Žepe, u julu 1995. godine, poziv je poslat putem međunarodne pravne pomoći 20. juna.

“Nismo dobili obavijest da je optuženi dobio poziv”, kazala je sutkinja Željka Marenić.

Ona je navela da su tri mjeseca dovoljna za dostavljanje poziva, s obzirom da je ranije rješenje Suda dostavljeno optuženom u sličnom roku.

Branilac Petko Pavlović je rekao da se s optuženim jedini put vidio u aprilu ispred bolnice u Beogradu i da mu je nakon toga poslao optužnicu i dokaze.

Marenić je kazala da će optuženi ponovo biti pozvan na ročište za izjašnjenje o krivici, te da će Sud pokušati da pronađe neki efikasniji način od međunarodne pravne pomoći.

Tužilaštvo BiH je u decembru prošle godine optužilo Živanovića za učešće u široko rasprostranjenom i sistematičnom napadu protiv bošnjačkog civilnog stanovništva zaštićenih zona Srebrenica i Žepa, tokom kojeg su VRS i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) izveli operaciju trajnog i prisilnog premještanja civilnog stanovništva iz tih zona, operaciju hvatanja, zarobljavanja i likvidacije oko 8.000 muškaraca. Navodi se da je Živanović vršio planiranje i rukovođenje aktivnostima potčinjenih jedinica u njegovoj zoni odgovornosti.

 

BIRN BIH/Informer.ba