BiH Crna hronika Top Vijesti

Život u Bosni i Hercegovini – teške godine iza građana!

Photo by: Federalna

Ljudi gladni, male plate, loše zdravstvo, korupcija u svim sferama života- kako nastaviti dalje?

Iza građana Bosne i Hercegovine su četiri teške godine. Pandemija, te briga kako je preživjeti, a nakon toga rat u Ukrajini i njegove posljedice po svijet, pa i po građane BiH koje su teško pogodile i onako lošu ekonomiju. Vlast se za to vrijeme najviše bavila sama sobom. Dokaz je gotovo potpuni izostanak mjera u vrijeme divljanja cijena hrane i energenata.

Prava i novac građana zloupotrebljavani su u svim sferama života. Teška vremena pandemije su obilježile afere u vezi sa nabavkom respiratora i medicinske opreme. Nakon pandemije, potpuni izostanak brige vlasti o građanima, odrazio se u nemaru pri  donošenju mjera kako bi se ublažilo divljanje cijena energenata i hrane kao posljedica rata u Ukrajini.
Sve dosadašnje ankete o životu u Bosni i Hercegovini pokazale su da se ništa promjenilo nije.

“Građani moraju početi razmišljati kao da su svjesni da je novac kojim se vlast tako velikodušno razmeće njihov novac kao poreskih obveznika i da su oni dužni polagati im račune za svaku potrošenu marku. Ispod svakog dostojanstva je smatrati zahvalnim 100 maraka socijalne pomoći koju vlast daje građanima,smatraju analitičari. Teško je i nabrojati sve strane ekonomske dubioze u kojoj se zemlja nalazi. Milijarde maraka javnog duga i tendencija njegovog rasta najviše opterećuju ekonomiju” – samo je jedan od  komentara građana Bosne i Hercegovine.