BiH Top Vijesti

Zrak u Sarajevu vrlo nezdrav, proglašena epizoda Upozorenje

Gusta magla zahvatila je jutros Sarajevo, a padavine koje se očekuje sutra kratkoročno bi mogle poboljšati kvalitetu zraka, ali dugoročnija slika nije sjajna. Dugoročno gledano nema naznaka za suštinske promjene, niti vjetar.

Kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda za Fenu, padavine se očekuju u subotu, krajem dana i tokom noći što bi moglo malo poboljšati stanje sa zrakom. Suštinski, nakon toga ponovno će stanje biti nestabilno, barem do utorka kad se očekuje malo kiše i eventualno malo jačeg južnog vjetra. Dotad će vjetar biti uglavnom slab. Moglo bi biti kratkoročno i snijega.

Za trenutne vremenske uvjete kažu da su uobičajeni za ovaj period godine.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, slične vremenske prilike zabilježene su i u Zenici, Travniku odnosno kotlinskom dijelu zemlje, centralnom dijelu gdje se magla najduže i zadržava. U ostatku zemlje je bolje stanje, posebno u Krajini, mada generalno, kako navode, vjetra slabo ima.

Zvanični podaci pokazuju da je u Sarajevu zrak vrlo nezdrav. Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Usljed povećanog zagađenja zraka, kao i prognoziranih vremenskih prilika, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je, na prijedlog Stručnog tijela, proglasilo epizodu “Upozorenje” za područje općina Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo, Ilidža, te Vogošća i Ilijaš. Na području općine Hadžići na snazi ostaje epizoda “Pripravnost”.

Na svim kantonalnim mjernim stanicama zabilježene su visoke prosječne dnevne vrijednosti zagađujućih PM10 čestica za prethodna 24 sata, a loš kvalitet zraka se bilježi i trenutno.

Tako su jučer na stanicama Ilijaš i Vogošća izmjerene vrijednosti za ovaj polutant prekoračile prag “Upozorenja” od 150 µg/m3, dok su na stanicama Vijećnica, Ilidža i Hadžići prekoračene granične vrijednosti  od 50 µg/m3. I na Otoci su zabilježene izrazito visoke vrijednosti PM10.