Region Udarno Vijesti

Zukorlić: Izetbegović ima problem sa stvarnim legitimitetom

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ima problem sa stvarnim legitimitetom u bošnjačkom narodu, jer je na proteklim izborima hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić dobio tri puta više bošnjačkih glasova od njega.

Povodom izjave Izetbegovića da je ranije podržavao Zukorlića, ali da je sada očigledno da je pogriješio, te da se sada zalaže za jedinstvenu islamsku zajednicu svih Bošnjaka sa Rijasetom i poglavarom u Sarajevu, poglavar Islamske zajednice u Srbiji kaže da je ta izjava “paradigma trenutnog stanja bošnjačkih političara”.

“Sada očito ne govori po svojoj savesti već po interesima javnih i tajnih stvarnih vladara Bosne”, rekao je Zukorlić za beogradske medije.

On je naveo da je podršku Izetbegovića imao dok on nije bio na vlasti, kada je, kako je rekao, bio slobodan čovjek i govorio ono što misli i osjeća.

Zukorlić je ocijenio da ta promjena u Izetbegovićevim stavovima govori o slabosti njegove pozicije.

“Bakir Izetbegović ima problem i sa stvarnim legitimitetom u bošnjačkom narodu, jer je na izborima hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić dobio tri puta više bošnjačkih glasova od njega“, istakao je Zukorlić.

On kaže da ovakav Izetbegovićev istup predstavlja najavu početka političke diferencijacije u BiH gdje će jasno biti razdovojeno ko je za bošnjački i bosanski interes, odnosno ko će služiti, kako je rekao, beogradskim i drugim intresima.

 

Srna/Informer.ba