Region Udarno Vijesti

Zukorlić: Prihvatiću rješenje koje usaglase vjerski poglavari iz Turske i BiH

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić rekao je danas da će podržati rješenje oko kojeg se usaglase vjerski poglavari iz Turske i Bosne i Hercegovine oko vraćanja jedinstva Islamske zajednice u Srbiji.

“Podržaću rešenje oko kojeg se usaglase vrhovni verski poglavar Turske Mehmed Gormez i reisu l ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić, rekao je kratko za elektronski portal Sandžak press Zukorlić.

Prema informacijama do kojih je ranije došla agencija Beta, Islamska zajednica Srbije i Islamska zajednica u Srbiji bi trebalo da prihvate formiranje jedinstvene organizacije, a prema tom sporazumu, sadašnjim poglavarima i njihovim najbližim saradnicima bilo bi zabranjeno da se kandiduju za čelne funkcije u jedinstvenoj organizaciji.

Sporazumom bi bilo utvrđeno da je vjerskim poglavarima zabranjeno političko djelovanje i agitovanje za određene političke ciljeve, kao i političko okupljanje u džamijama.

Prema dobro obaviještenim izvorima, prije nego što bude ponuđen islamskim zajednicama, turski rijaset će sporazum u narednim danima predočiti i vlastima u Srbiji.

Sporazum takođe utvrđuje djelovanje islamske zajednice u Srbiji, uz poštovanje integriteta i suvereniteta Srbije i njenih zakona.

Turska islamska zajednica je uslovila dalju pomoć dvjema islamskim zajednicama prihvatanjem tog sporazuma.

Dvije suprotstavljene islamske zajednice djeluju u Srbiji od 2007. godine. Islamska zajednica Srbije osnovala je svoj Rijaset na čijem je čelu reis Adem Zilkić, dok Islamska zajednica u Srbiji, koju predvodi muftija sandžački Muamer Zukorlić, priznaje vrhovnu nadležnost Rijaseta u BiH.

 

Beta/Informer.ba