Politika Udarno Vijesti

Zvonko Jurišić: Kriminal i korupcija u vladinim preduzećima i institucijama

Predsjednik hrvatske stranke prava (HSP) BiH Zvonko Jurišić rekao je danas u Sarajevu da su se u proteklo vrijeme dešavale neke kriminalne i korupcijske aktivnosti kada je riječ javnim preduzećima u vlasništvu Vlade Federacije (FBiH) i vladinim institucijama.

“Želimo da se to iznese javno, za sve o kojima je riječ i da budu pokrenuti određeni sudski postupci, jer je to  jedan od ključnih elemenata zašto je HSP ušao u ovu koaliciju koju čine stranke okupljene oko `platforme`”,  izjavio je Jurišić novinarima nakon sastanka lidera  federalnih  stranaka koje čine “platformu”.

Naglašavajući da HSP nije bio zadovoljan provođenjem odredaba iz “platforme”, on je najavio da će na narednom sastanku 6. septembra biti obavljena detaljna analiza po svim segmentima “platforme”.

“Dogovorena je saradnja stranaka `platforme` na svim nivoima od opštine, preko županija, FBiH, pa do BiH“,  istakao je Jurišić.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da je na današnjem sastanku bilo pokušaja da se  napravi kratka analiza problema, prije svega ekonomskih i socijalnih, ali i političkih.

“Ima veoma puno, prije svega, ekonomskih problema u zemlji sa kojima je Vlada FBiH svakodnevno suočena. Htjeli smo da vidimo kako da se na određeni način izvrši inventura svih mogućih problema sa kojima se susreće Vlada FBiH i kako da bude postignut politički konsenzus da bude ubrzano usvajanje slova zakona”,  pojasnio je Lagumdžija.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić rekao je da je razgovarano o realizaciji “platforme” – šta je do sada  učinjeno i  šta treba da bude urađeno.

“HSP je istakao potrebu da institucionalno bude riješeno pitanje ravnopravnosti Hrvata što smo podržali i zbog čega treba mijenjati zakone“,  istakao je Tihić.

Srna/Informer.ba