Zanimljivosti

Francuska: Banka siromašnima oprostila dug!

Najstarija francuska banka Crédit Municipal de Paris pokazala je “ljudsko lice” i povodom 375 godina postojanja hiljadama svojih najsiromašnijih klijenata oprostila dugove.

U pitanju su manje svote, odnosno dugovi do 150 eura, ali je vijest naišla na oduševljenje 3.500 sretnih klijenata.

Vrlo sam sretna. Ovo je prvi put da sam nešto dobila besplatno“, rekla je jedna klijentkinja koja je u banku došla pokupiti zlatni medaljon koji je založila prije tri godine.

Ova banka osnovana je 1637. godine, i od početka je slovila kao banka za siromašne.

Osnovao ju je filantrop Theophraste Renaudot koji se protiv siromaštva želio boriti pravednijim bankarstvom. U to vrijeme kamate su se znale popeti i do 130 posto, zbog čega su i vrlo mali krediti brzo znali prerasti u nezamislive dugove. Renaudot je siromašnim Parižanima želio pružiti mogućnost da uzimaju kredite koje mogu relativno lako vraćati, a za kolateralu je uzimao doslovno sve – od lonaca do posteljine.

S obzirom da je bila poznata kao banka za siromašne, ljudi nikad nisu bili ponosni što su morali ići u nju, jer su se htjeli riješiti te etikete.

Međutim, čak su i neke poznate ličnosti tog doba, poput Victora Hugoa i Claudea Moneta, potajno koristili usluge baš ove banke.

Banka Crédit Municipal de Paris i dalje posluje prilično dobro, a njihova antilihvarska politika danas klijente privlači, a ne odbija. Samo u posljednjih godinu dana broj klijenata povećan je za 29 posto.

 

Srna/Informer.ba