Zanimljivosti

Muškarce očekuje depresivna budućnost

Društvene i privredne promjene mogu dovesti u opasnost od depresije sve više muškaraca u zapadnim zemljama, upozoravaju naučnici.

„Muškarci u zapadnim zemljama, posebno oni s niskom nivoom obrazovanja, suočit će se s teškim putem u 21. stoljeću. U prosjeku, muškarcima može biti teže prilagođavanje ulozi u domaćinstvu nego ženama prilagođavanje radnoj ulozi‘, napisali su autori uvodnika u martovskom broju magazina British Journal of Psychiatry.

Trenutno, žene imaju gotovo dvostruko veći rizik da tokom životnog vijeka pate od teške depresije, iako se potpunosti ne razumije zašto.

Budući trendovi koji bi mogli promijeniti taj omjer uključuju i manje opcija zapošljavanja za muškarce koji više neće zarađivati bolje od svojih partnerica. Kako se sužavaju opcije radnih mjesta, muškarci će početi preuzimati sve veću ulogu skrbnika u kući – što je uloga tradicionalno povezana sa ženama.

Posljednja privredna kriza prozvana je ‘muškocesijom’ zbog nerazmjernog djelovanja na tradicionalno muške industrije, kao što su građevinarstvo i industrijska proizvodnja. U međuvremenu, žene su nadmašile muškarce u dodiplomskim i diplomskim stupnjevima obrazovanja, postajući one koji osiguravaju veći udio primarne zarade u kućanstvu.

Neuspjeh muškarca da ispuni ulogu hranitelja obitelji povezan je s većom učestalošću depresije i bračnih sukoba, ali ako se promijene društvena očekivanja muškarci bi mogli imati manje teškoća, pišu istraživači Boadie Dunlop i Tanja Mletzko, s medicinskog fakulteta britanskog Univerziteta Emoryja.

Ako su muškarci urođeno manje pogodni za skrb o djeci i održavanje kućanstva, tada bi povećani doprinos na tom području mogao dovesti do pada samopoštovanja i više depresije. Međutim, ako su žene bolje osposobljene brinuti za malu djecu jednostavno zato što su tako naučene, kroz socijalizaciju, a ne zbog biološke razlike među spolovima, onda je možda moguće pomoći budućim očevima da prođu kroz tu tranziciju, ocjenjuju autori.

Čak i tako, ‘muškarci će se u ekonomiji koja se mijenja suočiti s istim rizicima od depresije na koje su nailazile žene u starijim ekonomijama: zarobljene u obiteljsku ulogu iz koje ne mogu pobjeći zbog nemogućnosti da nađu zaposlenje’, ističu Dunlop i Mletzko.

 

Informer.ba