Zanimljivosti

Platio kravu 1,2 miliona dolara

Suma od 1,2 miliona dolara za nas predstavlja fantastičnu brojku za koju bi mogla da se kupi poveća fabrika, dok poznavaocima prilika u mliječnom govedarstvu Kanade nije neobična vijest da je neko upravo toliko platio jednu kravu, objavljeno je u najnovijem broju “Agrobiznis magazina”.

Odgovor na to zašto bi neko izdvojio toliki novac za jednu kravu pomalo je kompleksan, ali i jednostavan – genetika.
Ova krava rase holštajn odgojena je na jednoj farmi u Kanadi, državi poznatoj po odličnoj proizvodnji mlijeka i izvanrednim rezultatima, a njena “tajna” je u tome što dnevno daje 70 litara mlijeka.
Ako se ima u vidu da prilikom ukrštanja sa rasnim bikom postoji velika vjerovatnoća da će osobinu velike mliječnosti prenijeti na potomstvo, lako je naći računicu koja opravdava milionsku investiciju.

Kupac krave angažuje veterinara na farmi koji nekoliko puta godišnje uzima jajne ćelije ove krave koje će, nakon oplodnje, biti stavljene u matericu druge krave (u prosjeku se dobije 20 embriona).
Surogat majka će za devet mjeseci donijeti zdravo tele na svijet, a u većini slučajeva radi se o ženskom teletu čija je majka „milionerka“ i ništa manje vrijedan bik.
To se postiže razdvajanjem ženskih i muških spermatozoida, a jedna doza sperme visokokvalitetnog bika na tržištu može se kupiti za 25 do 30 eura.
Za nedelju dana elitni bik proizvede spermu vrijednu 75.000 dolara i vrlo brzo otplati investiciju za čiju realizaciju je potrebno mnogo truda, rada i 500.000 eura.

 

Tanjug/Informer.ba