Zanimljivosti

Smiješak odbija žene, “bad boy look” prolazi

Istraživanje provedeno na University of British Columbia potvrdilo je opštepoznatu činjenicu – ženama su seksualno privlačniji “zločesti dečki”, prenosi Good. Sad kad smo apsolvirali to “veliko otkriće”, pogledajmo o čemu se zapravo radi.

U istraživanju, u kojem je učestvovalo hiljadu osoba, ženama su redom pokazivane fotografije različitih muškaraca – jedni su se smješkali i izgledali sretno, dok su drugi uhvaćeni u iskazivanju drugih emocija, poznatijih pod grupnim nazivom “tajanstveni, šutljivi tip”.

Na prvom su mjestu završili muškarci koji su izgledali ponosno i snažno, ruku podignutih prema nebu, slijedili su ih “patnički” tipovi i sramežljivci. Upravo tim redom. Sretni i nasmijani proglašeni su seksualno neprivlačnima.

Što se tiče muške strane, stvari su upravo obratne – muškarci najviše vole sretne i nasmijane žene, dok su im snažne i ponosite ne baš po volji. Oni koji su ove podatke povezali s nekima iz prijašnjih istraživanja ponudili su objašnjenje po kojem se smiješak izričito povezuje uz žene i ženstvenost, dok se nasmijana osoba automatski proglašava nedominantnim tipom.

Naučnici napominju da cilj testa nije bio dobiti odgovor na pitanja poput “biste li se udali za bahatog kretena?”, već se radi o čistoj seksualnoj privlačnosti i reakciji na fotografiju.

 

Informer.ba